Vilniaus universiteto studentai mokėsi išsilaisvinti iš lyčių normų diktuojamų ribų

Vilniaus universiteto studentų atstovybės „Be etikečių" narė Ieva Budreikaitė sako, kad drag kultūrą Lietuvoje galima sieti su laisve ir išėjimu iš lyties normų diktuojamų ribų.

„Be etikečių" narė Ieva Budreikaitė | Asmeninio albumo nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Kreivas žvilgsnis"

Ketvirtadienį, rugpjūčio 19-ąją „Be etikečių" rengiamame kultūros festivalyje „Kultūra visų“ vykusioje diskusijoje „Kreivas žvilgsnis: drag makiažas ir kultūra“ dalyviai galėjo susipažinti su drag makiažo subtilybėmis. Skaičiuojama, kad susirinko daugiau nei 10 žmonių. Jaukiame būrelyje žmonės mokėsi, kaip išlaisvinti save.

Asociatyvi Sharon McCutcheon/Unsplash nuotr.


Paklausta, kaip paaiškintų žmonėms, kurie pirmą kartą susiduria su drag kultūra, kas tai yra, I. Budreikaitė portalui jarmo.net sakė: „Tai yra gebėjimas išreikšti save per labai paryškintus bruožus, ar tai būtų vyriški, ar moteriški. Tai yra žingsnio žengimas iš to, ką apibrėžia tavo įgimta lytis. Laisvės, kūrybos šventimas, taip pat - meno ir saviraiškos šaka. Tai yra ši kultūra", - sakė I. Budreikaitė. 

VU studentų renginio akimirka | Jarmo.net koliažas


Renginio organizatorė sakė, kad šventės pavadinime žodis „kreivas" atsirado neatsitiktinai. LGBTQ+ bendruomenės atstovai kartais yra apibūdinami anglišku terminu „Queer", kurį į lietuvių kalbą galima versti ir kaip „kreivas". Anot I. Budreikaitės, kadangi festivalis skirtas LGBTQ+ bendruomenės nariams pažinti, būtent dėl to toks pavadinimas ir pasirinktas. 

Asociatyvi Rochelle Brown/Unsplash nuotr.


„Norėjome atrasti žodžius, kuriais būtų galima pavadinti renginius kiek įmanoma labiau lietuviškais pavadinimais. „Kreivas" buvo pasirinktas dėl to, nes jis yra termino „Queer" atitikmuo", - aiškino pašnekovė. 

Drag kultūros renginyje dalyviams talkino profesionalūs drag makiažo meistrai Sidas Martinavičius ir Dovydas Pikturna. 
Alen Chicco | Mildos Vyšniauskaitės ir Kristinos Gulbinaitės nuotr.


Apie vieną iš drag kultūros ikonų Alen Chicco jarmo.net jau rašė publikacijoje „Alen Chicco: „Nenoriu sau užsiklijuoti etiketės". Pašnekovas teigė, kad drabužiai lyties neturi, todėl jis, būdamas vyru, vis tiek laisvai gali dėvėti nuostabaus grožio suknią ar apsiauti aukštakulnius. 

„Man labai patinka žmonės, kurie net būdami heteroseksualūs gali apsirengti kitos lyties žmonių drabužiais, eksperimentuoti. Matosi, kad tokie žmonės yra laisvi. Tai gali padėti atsiskleisti. Parodo tavo aukštesnį lygį, nes tu savęs neįrėmini į jokius rėmus, į rūbus - taip pat", - yra sakės atlikėjas.
Naujesnė Senesni