„Kaunas Pride" organizatoriai eitynių dalyvius ragina dėvėti kaukes: „Kūno autonomija yra mitas"

Rugsėjo 4-ąją Kaune planuojama rengti „Pride" eitynes, kurias suderinti yra įpareigota Kauno miesto savivaldybė priimtu sprendimu Regionų apygardos teisme po to, kai valdininkai iš pradžių to daryti nepanoro.

Ant kaukių matyti prierašas „Tyla = mirtis" | Facebook nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Kaunas Pride" organizatoriai planuoja, kad eitynės vyks Laisvės alėjoje. Antradienį paskelbtame pranešime pažymima, kad siaučiant COVID-19 infekcijai būtina saugoti save, dėl to eitynėse teks dėvėti kaukes, kurios bus dalijamos. Eitynių organizatoriai pažymėjo, kad COVID-19 saugumo reikalavimų priešininkai dažnai naudoja argumentą, kad esą tai, ar dėvėti kaukę, yra žmogaus apsisprendimo laisvė, tačiau kai tema pasisuka apie LGBTQ+ bendruomenės ar moterų teises, šie priešininkai pamiršta savo deklaruojamas pasirinkimo ar kūno laisves.

„Ilgai nelaukę, kimbame į darbus ir norime pranešti, kad mums svarbus įvairus jūsų ir mūsų saugumas.
Eitynių metu dalinsime vienkartines medicinines kaukes. Suprasdami „kūno autonomijos” svarbą, norime priminti, kad nėra absoliučios autonomijos, kaip ir nėra kūnų, kurie egzistuoja patys sau. Veikiame vieni su kitais ir nuo to priklauso visuomenės būvis.

Ironiška, kad kūno autonomija yra prisimenama tada, kai kalbame apie visuomenės, o ne individo gerovę. Ne tada, kai eilinį kartą yra grasinama drausti abortus, kai norima kompensuoti kontracepciją jaunoms moterims. Ir tikrai ne tada, kai kitų žvilgsniai ir fiziniai veiksmai reguliuoja queer kūnus. MES ESAME cenzūruojami ne tik įstatymais, bet ir komentarais, kartais smūgiais. Atrodome ne taip, savo kūnu rūpinamės ne taip, mylimės ne taip.

Kūno autonomija yra mitas. Kūnai kasdien yra modeliuojami pagal daugumos poreikius. Todėl sakydami, kad MES ESAME VISUR, sakome, kad be kolektyvaus saugumo, neturėsime ir individualaus. Saugokite kitą, taip saugote ir save", - rašoma „Kaunas Pride" pranešime.

Ant kaukių matyti prierašas „Tyla = mirtis". Kaukės - rožinės spalvos. Būtent tokios spalvos trikampiais buvo ženklinami homoseksualūs vyrai nacistinėje Vokietijoje prasidėjus Adolfo Hitlerio represijoms. Anksčiau portalui jarmo.net šūkio „Tyla = mirtis" autorė Karolina Rimkutė, nudažiusi apverstą trikampio ženklą vienoje požeminėje Vilniaus perėjų, teigė, kad tokiu būdu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį, kuo gali pasibaigti neapykanta įvairioms žmonių grupėms
Naujesnė Senesni