„Kauno Pride" eitynių organizatoriai švenčia pergalę - teismas nusprendė, kad eitynės Laisvės alėjoje įvyks

Regionų apygardos administracinis teismas penktadienį paskelbė sprendimą byloje dėl „Kaunas Pride" eitynių Laisvės alėjoje. Į teismą po to, kai Kauno miesto savivaldybė net 3 kartus nesuderino LGBTQ+ bendruomenės eitynių maršruto, Kauno miesto savivaldybę padavė „Kaunas Pride" organizatoriai. Teismas iš dalies tenkino eitynių rengėjų skundą ir pripažino, kad nebuvo pagrindo riboti teisės į susirinkimus.

Ketvirtadienį vykusio teismo posėdžio metu prie teismo susirinko mitinguotojai | Viktorijos Kolbešnikovos nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Tai ką, visi renkamės Rugsėjo 4 d. ir skanduojame, kad MES ESAME VISUR. Teismas pripažino, kad savivaldybė bandė riboti susirinkimo laisvę ir teisę pirmosioms Kaune LGBTQ eitynėms. Smailinkit lūpdažius ir dildinkit aukštakulnius!", - penktadienį džiaugsmingai paskelbė „Kaunas Pride" organizatoriai.

Be kita ko, ketvirtadienį teisme nuskambėjus Kauno m. savivaldybės atstovų argumentui, kad esą Laisvės alėja pernelyg siaura, dėl to LGBTQ+ bendruomenės eitynės vykti negali, „Kauno Pride" organizatoriams atstovavęs advokato padėjėjas Aivaras Žilvinskas atsakė, kad šioje vietoje yra įvykę ir kur kas didesnių masinių susibūrimų, tačiau savivaldybei tai suderinti jų netrukdė. Plačiau apie teisininko argumentus, išsakytus ketvirtadienio posėdžio metu, galite skaityti publikacijoje „Teisininkas A. Žilvinskas kirto Kauno m. savivaldybei dėl nesuderinto leidimo „Pride" eitynėms".


„Kaunas Pride" eitynių šūkis - mes esame visur | facebook.com/kaunaspride nuotr.

Teismas nurodė savivaldybei suderinti eitynių Laisvės alėjoje Kaune maršrutą. Sprendime teigiama, kad nėra pagrindo spręsti, jog dėl eisenos kils pavojus jos dalyviams, todėl eitynės turėtų būti leidžiamos. Teismas pažymėjo, kad Kauno m. savivaldybė priėmė neproporcingą sprendimą, pažeidusį piliečių konstitucinę teisę į taikius susibūrimus. 

Asociatyvi teismai.lt nuotr.

„Kaunas Pride" organizatoriai, Gegužės 1-osios profesinė sąjunga, skelbia, kad eitynės „yra pilietinės visuomenės iniciatyva, siekianti skatinti LGBTQ+ bendruomenės solidarumą, atkreipti dėmesį į bendruomenės patiriamus sunkumus ir reikalauti reikiamų teisinių ir socialinių apsaugų". 

Eitynes planuojama surengti rugsėjo 4-ąją.

Skelbiama, kad eitynėmis reikalaujama pagarbos asmeniniam gyvenimui, mokslu grįsto lytinio švietimo, translyčių teisinės apsaugos užtikrinimo, panaikinti Lietuvoje tebegaliojantį „gėjų propagandos" įstatymą, taip pat suteikti tos pačios lyties poroms teisę į santuoką ir įsivaikinimą.

Verta pažymėti, kad Kauno m. meras Visvaldas Matijošaitis draugiškumu LGBTQ+ bendruomenei nepasižymi. Anot jo, eitynėmis siekiama „išsiskirti", jis pranešė jose nedalyvausiantis.



Beje, sprendimas gali būti skundžiamas Vyriausiajam administraciniam teismui. 
Naujesnė Senesni