Prieš „Kauno Pride" nepilnametis sulaukė grasinimų: už tai gresia baudžiamoji atsakomybė

Sulaukęs draugų žinučių, jog juos socialiniuose tinkluose persekioja itin užgauliais, grasinančiais ir homofobiškais komentarais besisvaidantis vaikinas, vardu Edvinas, Martynas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) nusprendė jam parašyti, jog šis nebelietų savo neapykantos prieš LGBTQ+ bendruomenės narius. Atsakymas, kurio sulaukė 16-metis, savo turiniu pranoko viską - dabar vaikinas svarsto apie įvykį pranešti institucijoms.

Asociatyvi Andrew Neel/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Susirūpino savo saugumu

Artėjant „Kaunas Pride", vis daugiau LGBTQ+ bendruomenės narių sulaukia įvairių grasinimų. Kai kurie jų iškeikiami vien dėl to, nes ketina dalyvauti „Kaunas Pride" eitynėse, kiti - dėl to, nes palaiko savo neheteroseksualius draugus.

Būtent taip ir nutiko Martynui. Vaikinas rugpjūčio 29 dieną sužinojo iš draugų, kad socialinio tinklo vartotojas, vardu Edvinas, dėl priklausymo LGBTQ+ asmenų grupei juos kaltina nebūtais dalykais, pavyzdžiui, tokiais kaip pedofilija.

Asociatyvi Solen Feyissa/Unsplash nuotr.


Pašnekovas portalui jarmo.net sakė, kad parašęs žinutę sulaukė žiaurių grasinimų. Momentinėse ekrano kopijose matyti, kad Edvinas jam parašė tokio turinio žinutes, kuriose grasinama: „Pamatysiu tave Kaune ir sutraiškysiu tavo galvą", „Atsakysi, išsigimėli už gėjų <...>".

Martynas pasakojo, kad po to, ką perskaitė, susirūpino ir pagalvojo, ar vykti į „Kaunas Pride" renginį. Vaikinas vis tik nusprendė dalyvauti eitynėse taip parodydamas, kad homofobija jo nenugalės, bet apgailestavo, jog ši vis dar veši mūsų šalyje.

Apie neapykantos kalbą ir grasinimus jis ketina pranešti Žmogaus teisių centrui, galbūt - net ir teisėsaugai.

Analizuojant Edvino socialinio tinklo paskyrą, matyti, kad jis yra pažymėjęs, kad gyvena Prienuose, o pagal informaciją, kurią nurodo gimimo datos skiltyje, jam yra 18-ka metų. 

Su vaikinu susisiekti nepavyko - jis į žinutę socialiniame tinkle neatrašė. 

Kas gresia?

Baudžiamojo kodekso (BK) 145 str. numato, kad tas, kas grasino nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą, jeigu buvo pakankamas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

BK 60 str. taip pat numato, kad sunkinančiomis aplinkybėmis laikoma tai, jeigu veika padaryta siekiant išreikšti neapykantą asmenų grupei ar jai priklausančiam asmeniui dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų.

Monika Galiukaitė | Rasos Nebasos/manoteises.lt nuotr.


Anksčiau portalui jarmo.net Europos žmogaus teisių fondo atstovė Monika Galiukaitė komentavo, kad „baudžiamojoje teisės doktrinoje numatyta, kad objektyviai grasinimas pasireiškia aktyviais veiksmais pranešant žmogui, kad jis bus nužudytas arba sunkiai sužalotas ar susargdintas. Grasinimas turi būti konkretus ir realus – kai yra pakankamas pagrindas manyti, kad jis bus realizuotas. Tokiais atvejais vertinami grasinimo motyvai, santykiai tarp grasintojo ir nukentėjusiojo, aplinkybės, kurioms esant buvo grasinama ir panašiai". 

Naujesnė Senesni