Simonas Bartulis. „Whataboutizmas" Prezidentūroje



Gitanas Nausėda yra labai pasiruošęs susitikti su LGBTQ poromis ar žmonėmis, jų artimaisiais, „bet".

„Kaunas Pride" | P. Ramono nuotr.


Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas


„Aš manau, kad problema yra gerokai platesnė. Štai gerbiama mama kalba apie patyčias, apie grasinimus - mes visi susiduriame su šituo fenomenu, nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos, šiandien susipriešinimo Lietuvoje yra aiškiai per daug", - teigia G. Nausėda.

Labai liūdna, kad Prezidentas jau sako, kad susitikime su LGBTQ žmonėmis ar jų artimaisiais jis aptars problemas, kurios NEPRIKLAUSO nuo seksualinės orientacijos. Labai liūdna, kad Nausėda LGBTQ žmogaus mamai siūlo kalbėti apie kažkokių "kitų" grupių problemas, nes pokalbis, regis, turėtų būti apie LGBTQ asmenų problematiką.

Tam tikra prasme, toks temos abstraktizavimas ir specifiškumo nuėmimas yra „whataboutism" atmaina. Akivaizdu, kad LGBTQ žmonės dėl jų seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės susiduria su diskriminacija, kuris yra tai grupei unikali.

Heteroseksualūs asmenys taip pat gali patirti patyčias, smurtą, neapykantą, ir tai yra blogai; tačiau to jie nepatirs to vien todėl, kad jie yra heteroseksualūs. LGBTQ žmonės tai patiria IR dar todėl, kad yra kitos seksualinės orientacijos, dėl to, kad jų partneriai yra tos pačios lyties.

Visuomet politikoje specifines problemas sprendžiame specifiniais būdais. Regionų problemas mes sprendžiame žiūrėdami į regionus, o ne „visus miestus, ir didmiesčius". 

Pensininkų problemas mes sprendžiame žiūrėdami būtent į jų poreikius, o ne „apskritai visų žmonių."

Tikiuosi, kad Nausėda nebijos žiūrėti specifinei LGBTQ žmogaus teisių problematikai į akis ir ją spręsti be panašaus „whataboutizmo".


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni