Vengrijos kovotoja už LGBTQ+ teises - tarp įtakingiausiųjų „Time" 100-tuke

Vengrijos akademikė ir aktyvistė Dorottya Redai pateko tarp 100 įtakingiausių žmonių, renkamų žurnalo „Time“. Toks statusas jai suteiktas už darbą LGBTQ+ teisių srityje: subūrusi kitus autorius, ji ėmėsi įkvepiančio projekto - parašyti knygą vaikams, kurioje dėmesys skiriamas LGBTQ teisėms Vengrijoje, praneša abcnews.go.com.

Dorottya Redai | Nuotraukos šaltinis: kafkadesk.org

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Tai garbė. Jaučiuosi be galo apdovanota būdama viena iš šių 100 nuostabių žmonių", - naujienų agentūrai „The Assoaciated Press" sakė D. Redai, CEU Demokratijos instituto Budapešte tyrėja ir organizacijos „Labrisz Lesbian Association" aktyvistė.
 
Praėjusį mėnesį „Time" žurnalas įtraukė moterį į 100 įtakingiausių žmonių sąrašą taip pagerbdamas jos pastangas kovojant už LGBTQ+ asmenų teises Vengrijoje, kurios valdžia šią vasarą ėmėsi naujų žingsnių ribojant LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą ir priėmė kontraversiškai vertinamą įstatymą, homoseksualumą gretinantį su pedofilija. Be to, pagal minėtą įstatymą, informacija apie LGBTQ+ bendruomenę gali būti prieinama tik pilnamečiams asmenims.

Pastarųjų metų D. Redai kūrybos centre - jos ir kitų autorių knyga „Pasakų šalis, skirta visiems“. Ši knyga parašyta vaikams ir perpasakoja klasikines pasakas. Knygos veikėjai - neįgalūs vaikai, romai, LGBTQ+ asmenys ir kitų pažeidžiamų grupių nariai.

Pasak D. Redai, prie knygos rašymo prisidėjo mažiausiai 17 autorių, kurie ėmėsi „spręsti socialines problemas jaunesniems vaikams suprantamais būdais“ ir suteikė tėvams bei mokytojams įrankį, padedantį aptarti tokias sudėtingas temas kaip vaikų nepriežiūra, tėvų mirtis, įvaikinimas ir skurdas.

Tiesa, ši knyga sulaukė Vengrijos valdžios kreivo žvilgsnio. Vienas kraštutinių dešiniųjų partijos politikas išplėšė puslapius iš knygos kopijos ir įkišo juos į popieriaus smulkintuvą bei pavadino tai „homoseksualų propaganda“.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas teigė, kad esą Vengrija yra „tolerantiška ir kantri“ šalis, bet egzistuoja „raudona linija".

„Tai buvo tarsi žiniasklaidos ir politikų cunamis, kalbantis tikrai neįsivaizduojamų dalykų apie tai, kaip mes žalojame vaikus“, - sakė D. Redai.

Toks šurmulys knygą pavertė bestseleriu ir paskatino tarptautinius leidėjus išleisti ją kitomis kalbomis.

Vis dėlto sunkumai Vengrijoje nesibaigė. Sausio mėnesį vyriausybinė įstaiga Budapešte įsakė knygos leidėjams atsisakyti istorijų, kurios „skiriasi nuo tradicinių lyčių vaidmenų“.

Po to birželio mėnesį Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį „vaizduoti ar skatinti“ homoseksualumą ir lyties keitimą turinyje, prieinamame nepilnamečiams asmenims iki 18 metų.

Šis įstatymas kartu su naujesniais rugpjūčio mėnesį priimtais reglamentais reiškia, kad „Pasakų šalis, skirta visiems“ parduotuvių lentynose turi būti tik supakuota, o knygynuose, esančiuose arčiau nei 200 metrų nuo mokyklų ar bažnyčių, išvis negali būti parduodama.

Praėjusį mėnesį mažo miestelio, esančio netoli Budapešto, meras liepė išimti knygą iš vietinės bibliotekos remdamasis prieštaringai vertinamomis taisyklėmis.

D. Redai teigia, kad tarptautinės auditorijos siekis apginti pasakų rinkinį tampa drąsos simboliu priešiškoje aplinkoje

„Šis darbas taip gražiai parodo, koks spalvingas yra gyvenimas. Tai verčia jaunus žmones tikėti, kad nesvarbu, kas tu esi, bet tavęs laukia pasaka, kuri yra tavo gyvenimas “, - teigia Terry Reintke, Europos Parlamento narė iš Vokietijos
Naujesnė Senesni