„Saugi vieta". LGBTQ+ prieglobsčio prašytojai žvelgia į naują gyvenimą JAV

39-erių metų Orville'as Howdenas iš Jamaikos neseniai persikėlė į Vusterio miestelį Jungtinėse Amerikos Valstijose, Konektikute. Homoseksualus vaikinas čia esančiame daugiabutyje gyvena nuo lapkričio mėnesio. Iš Jamaikos jis pabėgo po to, kai jo kambario draugas buvo nužudytas dėl seksualinės orientacijos.

Asociatyvi Sand Crain/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Bažnyčios savanoriai name padėjo įrengti dekoracijas, surinko baldus, buities daiktus.

JAV minint Padėkos savaitgalį, į šiuos naujus namus įsikėlė pirmieji gyventojai: homoseksualūs asmenys, prašantys prieglobsčio JAV.

Vienas jų - ir 26-erių metų Alainas Spykeas, pabėgęs iš Jamaikos po to, kai jį ėmė persekioti vietinės gaujos nariai, grasindami žmogžudyste. 

„Ne visi turi tokią galimybę atvykti į šią šalį ir pabėgti nuo traumų bei sunkumų", - naujienų agentūrai AP kalbėjo jis.

Masačusetso bažnytinė grupė, padedanti į JAV naują gyvenimą susikurti atvykusiems LGBTQ+ migrantams, bėgantiems iš savo šalių dėl gresiančio pavojaus, atvėrė naujų namų duris LGBTQ+ prieglobsčio prašytojams.

Įsigyti ir renovuoti šį pastatą kainavo apie 0,5 mln. dolerių.

Grupė savanorių padengia pragyvenimo išlaidas, be to, migrantams kas mėnesį mokama po 500 dolerių siekianti stipendija iki kol jie susiras nuolatinį darbą.

Dalyje Afrikos šalių žmonės persekiojami vien dėl seksualinės orientacijos | Asociatyvi Atlas Green/Unsplash nuotr.


Gauti leidimą gyventi JAV gali trukti maždaug 2 metus. Prieglobsčio prašytojai turi pereiti daugybę teisinių niuansų. Migrantams reikia ne tik nuolat dirbti, bet ir kurti ryšius, mokėti sveikatos draudimą. Tai suteikia daugiau šansų, jog jų prieglobsčio prašymai bus patvirtinti.

Bažnyčios savanorių darbas - ne vienintelė tokia iniciatyva JAV, kuria padedama LGBTQ+ pabėgėliams.

Organizacija „Rainbow Railroad", įsikūrusi Toronte (Kanada) dirba siekdama, jog LGBTQ+ asmenys išvengtų persekiojimo, kurį jie patiria savo gimtosiose šalyse.

Taip pat JAV veikia laikinos prieglaudos, kuriose saugų prieglobstį LGBTQ+ asmenys randa bėgdami iš centrinės Amerikos žemyno dalies.

O štai San Franciske veikianti LGBTQ+ teisininkų komanda daugiausia dėmesio skiria teisinės pagalbos teikimui.

Asociatyvi Cameron Venti/Unsplash nuotr.


Šios organizacijos bendradarbiauja su Masačusetso bažnytine grupe. Migrantai iš Jamaikos ir dešimčių kitų šalių, kuriose homoseksualumas yra kriminalizuotas, atvyksta dažnai iš anksto nepranešę, AP sakė pastorė Judith Hanlon. Ji teigė, kad savanorių komanda šiuo metu padeda jau 21 LGBTQ+ imigrantui. Per metus iš viso pavyko padėti daugiau nei 400 žmonių, kurių daugelis gavo prieglobstį.

Tarp neseniai atvykusių asmenų yra 39-erių metų O. Howdenas, kuris pasakojo, kad praėjusį spalį pabėgo iš Jamaikos po to, kai jo kambario draugas buvo nužudytas dėl to, nes viešai paaiškėjo, jog jis yra gėjus. Pavojus ėmė grėsti ir pačiam O. Howdenui, todėl jis nusprendė bėgti iš pavojingos šalies.

Kitame bažnyčios nuomojamame bute gyvenanti 25-erių metų musulmonė iš Ugandos kalbėjo, kad tėvai privertė ją ištekėti už 30 metų vyresnio vyro po, kai jie sužinojo, kad mergina turi ilgametę partnerę. Pašnekovė teigė, kad bažnyčioje nesijaučia verčiama priimti krikščionybę - čia gerbiami įvairias religijas išpažįstantys žmonės. Pabėgėlė teigė, kad priverstinė santuoka ją traumavo, todėl ji ėmė ieškoti būdų, kaip išeiti iš tokios skaudžios situacijos.

Pasikeitusi politika

JAV prezidento Joe Bideno administracija pažadėjo panaikinti LGBTQ+ asmenims žalingos politikos padarinius, kurią vykdė anksčiau pareigas ėjęs Donaldas Trumpas.

Naikinama LGBTQ+ asmenims žalinga D. Trumpo politika | History in HD/Unsplash nuotr.


J. Bideno administracija panaikino taisykles, dėl kurių LGBTQ+ migrantams sekėsi sunkiau gauti prieglobstį, nors asmenys bėgo nuo smurto šeimose ar siekdami išvengti gaujų persekiojimo, teigė UCLA teisės mokyklos tyrimų centro direktorė Ari Shaw.

Tačiau, anot jos, šalyje vis dar galioja nuostata, pagal kurią prieglobsčio prašymo atmetimą galima pagrįsti susirūpinimu dėl COVID-19 pandemijos valdymo.

Barackas Obama ir Joe Biden  pixabay.com nuotr.


Vis tik J. Bidenas vasario mėnesį išleido vykdomąjį įsakymą , kuriuo įsipareigojo tobulinti prieglobsčio suteikimo procesą ir kovą su seksualiniu bei lyties pagrindu vykdomu smurtu ir kitomis migracijos „pagrindinėmis priežastimis“.
Naujesnė Senesni