Kanada prisijungė prie valstybių, draudžiančių kankinti LGBTQ+ žmones

Kanadoje nuo šių metų sausio pradžios įsigaliojo įstatymas draudžiantis taikyti konversijos „terapiją“. Pagal naująjį įstatymą, į šalies baudžiamąjį kodeksą įtrauktos veikos dėl prievartinio tokios vadinamosios „terapijos“ taikymo kitam asmeniui, šiuo tikslu į kitą valstybę gabenti nepilnametį, pelnytis iš tokios veiklos bei ją populiarinti ir reklamuoti. Šių nuostatų pažeidimai užtraukia laisvės atėmimo bausmes nuo dvejų iki penkerių metų

Asociatyvi pexels.com/Pixabay nuotr.


Jūratė Griškėnaitė

vertėja

2021 m. gruodžio 8 d. priimtas įstatymas (angl. Bill C-4) konversijos „terapijai“ priskiria veiksmus, kuriais siekiama pakeisti asmens seksualinę orientaciją į heteroseksualią; slopinti arba pakeisti asmens lytinę tapatybę į cislytį (lytinę tapatybę, kurios biologinė lytis, lyties raiška ir savęs priskyrimas tam tikrai lyčiai dera tarpusavyje ir atitinka visuomenės lūkesčius); slopinti arba pakeisti asmens lyties raišką, kad ji atitiktų lytį, priskirtą asmeniui gimus; slopinti kitokį nei heteroseksualus potraukį ir seksualinį elgesį. Į šią apibrėžtį veikla nepatenka, jei nėra grindžiami prielaida, kad tam tikra seksualinė orientacija, lytinė tapatybė arba lyties raiška laikytina labiau priimtina.
 
Ankstesnėse Kanadoje bandytose priimti įstatymo versijose buvo numatyta spraga – galimybė pilnamečiam asmeniui dalyvauti tokioje „terapijoje“ davus sutikimą. Dabartinis įstatymas tokios galimybės nenumato. Manoma, kad taip užtikrinama visapusė ne tik nepilnamečių, bet ir suaugusių asmenų apsauga nuo galimo jų įtraukimo į tokias apgaulingas praktikas.
 
Plačiąja prasme, konversijos „terapija“ (nuo angl. conversion – pakeitimas, atvertimas) vadinama veikla, kurią taikant siekiama pakeisti arba „išgydyti“ asmens lytinę orientaciją arba lyties tapatybę. Tarptautinės kankinimo aukų reabilitacijos tarybos ekspertų išvadose rašoma, kad konversijos „terapijos“ aukoms sukeliamos dideles fizinės ir psichologinės kančios, todėl tokios priemonės pažeidžia tarptautiniuose instrumentuose ir nacionaliniuose teisės aktuose įtvirtintą draudimą kankinti ir žaloti žmones.
 
Daugiau nei 69 pasaulio šalyse vis dar taikoma konversijos terapija dažniausiai vyksta pokalbių forma, kuriais siekiama pakeisti žmogaus mąstymo modelius, tam kartais pasitelkiant hipnozę. Kai kuriais atvejais taikomas pasibjaurėjimo sukėlimo metodas, kai asmeniui susijaudinus nuo erotinių vaizdų arba minčių, sukeliamas pykinimas, vėmimas, skausmas, gali būti naudojamas elektrošokas. Tačiau pasitaiko atvejų, kai lytinį potraukį siekiama sumažinti medikamentais.
 
Amerikos psichiatrų asociacijos darbo grupė dar 2009 m. paskelbė, kad religinių organizacijų aktyviai propaguojami homoseksualios orientacijos keitimo metodai neturi tvirtų veiksmingumo įrodymų, tačiau gali lemti lytinio potraukio praradimą, nerimo sutrikimą, depresiją ir polinkį į savižudybę.
 
Apie nepritarimą tokioms praktikoms 2016 m. paskelbė Pasaulio psichiatrų asociacija, įvardijusį tokius veiksmus kaip neetiškus, nemoksliškus ir žalingus. Pranešime pabrėžiama, kad nėra patikimų mokslinių įrodymų, kad įgimta seksualinė orientacija gali būti pakeista. Intervencijos, kuriomis siekiama „gydyti“ tai, kas nėra sutrikimas, yra visiškai neetiškos.
 
2020 m. daugiau nei 370 įvairių religijų vadovų susivienijo ir pasirašė deklaraciją, kuria siekiama pasauliniu mastu uždrausti konversijos „terapiją“. Deklaracijoje pabrėžiamas kiekvieno žmogaus gyvybės šventumas ir teisė į orumą, prašoma atleisti už LBGTQ+ žmonėms padarytą žalą ir raginama švęsti įtrauktį ir priimti įvairovės dovaną.

Be Kanados, konversijos „terapija“ draudžiama Maltoje, Vokietijoje, Ekvadore, Brazilijoje, Taivane bei 20 JAV valstijų.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni