Jau atšauktas mažiausiai vienas R. Dambrausko koncertas: dėl „obuoliavimo“ su maršistais atlikėjo populiarumas gerokai sumenko

Su vadinamaisiais maršistais susidėjęs 61-erių metų atlikėjas Romas Dambrauskas dabar už tai moka savo kainą. Anti-LGBTQ+ judėjimui „Šeimų gynimo maršas“ himną sukūręs vyras susiduria su iššūkiais rengiant koncertus – pasigirsta abejonių, ar jų neteks atšaukti, nes tiesiog neišperkami bilietai. Mažiausiai vienas jų dėl mažo susidomėjimo jau neįvyko.

Romo Dambrausko koncertas buvo atšauktas | Momentinė ekrano kopija


Tomas Norkus, jarmo.net 

tomas.norkus@jarmo.net

Skleidė homofobiją ir palaikė antivakserius

Nors šeimų gynimo maršo akcijose buvo matyti homofobiškų plakatų, kuriose – ir necenzūriniai prieš homoseksualius asmenis nukreipti žodžiai, himną šiam judėjimui parašęs R. Damdrauskas dar 2021 m. rugpjūčio mėnesį pasirodžiusiame interviu kontraversiškai vertinamame savaitraštyje „Respublika“ teigė nesąs nusistatęs prieš seksualinių mažumų atstovus. Tiesa, LGBTQ+ bendruomenę jis kažkodėl vadino organizacija.

„Mano nuomone, yra LGBT organizacija ir yra netradicinės orientacijos žmonės, prieš kuriuos aš neturiu jokių priešiškų nuostatų. Netrukdau jiems ir nesikišu į jų reikalus, gyvenimą, polinkius, tad noriu, kad ir jie gerbtų mano požiūrį į gyvenimą ir vertybes“, – aiškino R. Dambrauskas.

Tiesa, tradicinių vertybių šalininkas, ko gero, pagarbą suvokia taip, jog LGBTQ+ asmenys neturėtų reikalauti lygiateisiškumo, pavyzdžiui, Partnerystės įstatymo, mat vienas iš šeimų maršo judėjimo tikslų – įkabėti politikus šios klausimo Seime nė nesvarstyti. „LGBT = Liaukitės Genderizmą Brukti Tautoms“, – štai taip skelbė vienas iš praėjusiais metais vykusio protesto Vingio parke plakatų.

Interviu R. Dambrauskas pavartojo ir tokią sąvoką kaip „genderizmas“, paplitusią tarp maršo judėjimo šalininkų. O R. Dambrausko sukurtas šeimų maršo himnas „Kelkis, Lietuva“ plačiai išplito ir tokiose homofobiškų pažiūrų „Facebook“ vartotojų grupėse kaip „Stop LGBT Propaganda LIETUVA“.

Be kita ko, šeimų maršo judėjimo šalininkai itin kritikuoja ir vakcinas nuo COVID-19, o laikinus Galimybių pasus vadino priemone esą rūšiuojant žmones. Vienas iš maršo protestų, įvykusių 2021 m. rugpjūčio 10-ąją, prie parlamento pastato baigėsi riaušėmis.

Praėjusiais metais vadinamųjų maršistų veiklą ėmė lydėti tarpusavio vaidai. R. Dambrauskas aiškino, kad 2021-ųjų metų rugsėjo 10-osios mitinge negalėjo pasisakyti visi, kas norėjo, o „Šeimų sąjūdį“ jis apkaltino prastais organizaciniais įgūdžiais. Kaltinimai vienas kitam skriejo tiek iš Artūro Orlausko, tiek iš Raimondo Grinevičiaus, tiek iš Antano Kandroto-Celofano.

Dėl mažo susidomėjimo koncertas atšauktas

Šiais metais R. Dambrauskas nusprendė pasinerti į muzikos pasaulį ir iš protestų grįžti prie koncertų. Tiesa, iš žiniasklaidoje skelbiamos informacijos galima daryti prielaidą, kad sekasi kiek sunkiai. 

Leidinys „Jūsų Panevėžys“ rašo, kad kadaise garsus atlikėjas organizuoja koncertinį turą po Lietuvą, o koncertų sąraše atsidūrė ir Panevėžio rajonas. Žurnalistė Samanta Ilonytė pastebėjo, jog R. Dambrausko populiarumas sumenko po maršui sukurto himno, o taip ir pat ir dėl prieš skiepus nukreiptų pasisakymų. 

Kovo 27-ąją Ramygalos kultūros centre buvo planuojamas R. Dambrausko koncertas. Kaip rašo „Jūsų Panevėžys“, Ramygalos kultūros centro vadovė Loreta Kubiliūnienė tikino, kad vos tik atlikėjo vadybininkui susisiekus su ja ir pasiteiravus dėl galimybės surengti R. Dambrausko koncertą, ji iškart paklausė, ar atlikėjo komanda tiki, kad bilietų bus nupirkta pakankamai.

„Mes biudžetinė įstaiga, į kurią organizatoriai kreipėsi su užklausa dėl koncerto. Aš iškart paklausiau, ar jie tiki, kad bus išpirkti bilietai. R. Dambrausko vadybininkas net nustebo ir paklausė, kodėl aš taip užklausiau. Vis dėlto, manau, visuomenė sąmoninga, todėl dabartinėmis prognozėmis koncertas neįvyks, kadangi pakankamas bilietų skaičius – nenupirktas“, – prie koncertą jp.lt sakė L. Kubiliūnienė.

Galiausiai kovo 22-ąją Ramygalos kultūros centras „Facebook“ paskyroje paskelbė tokį įrašą: „Dėl mažo susidomėjimo koncertas neįvyks“

O štai Alytuje balandžio 5-ąją turėjęs įvykti koncertas, skelbia bilietai.lt, perkeltas į spalio 7-ąją. „Dėl susiklosčiusios padėties Alytaus kultūros centre“, – tokia koncerto datos pokyčių priežastis nurodoma bilietų pardavimų platformoje.

Pats R. Dambrauskas su žurnalistais bendrauti atsisako.

Redagavo Jonas Valaitis

Parengta pagal „Lietuvos ryto“ ir „Jūsų Panevėžys“ informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni