LGBTQ+ teisėms pasaulyje žengiant atgal, translyčių moterų padėtis Ukrainoje reikalauja ypatingo dėmesio

Vengrijai įgyvendinant prieš tariamą „gėjų propagandą“ nukreiptą įstatymą, o Singapūre ir Jungtinėse Valstijose lygybę garantuojančioms reformos susiduriant su pasipriešinimu, LGBTQ+ teisės dalyje pasaulio regionų žengia ne pirmyn, o atgal, įspėja Jungtinės Karalystės specialusis pasiuntinys LGBTQ+ teisių klausimais Nickas Herbertas. Jis prakalbo ir apie problemas Ukrainoje, kurioje tęsiasi Vladimiro Putino sukeltas karas.

2022-03-08 palaikymo akcija „Kovo 8 – solidarumo su Ukrainos moterimis dien“" prie Ukrainos ambasados | Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Dėl diskriminacijos prarandami milijardai

Vengrijos įstatymų leidėjai praėjusiais metais priėmė įstatymą, draudžiantį homoseksualumo ar lytinės tapatybės „skatinimą“ nepilnamečių akivaizdoje. Taip premjero Viktoro Orbano vadovaujama Vengrijos Vyriausybė šalį paskatino sekti Rusijos pėdomis. Be to, vasarį Singapūro Aukščiausiasis teismas atmetė ieškinį dėl įstatymo, draudžiančio homoseksualių asmenų lytinius santykius. Anksčiau kovo mėnesį Aukščiausias Britanijos teritorijų apeliacinis teismas nusprendė, kad Jungtinei Karalystei priklausančioje Bermudų saloje galiojantis vienalyčių porų santuokų draudimas atitinka salos Konstituciją.

„Svarbu suvokti, kad yra šalių, kuriose žmogaus teisių klausimai kelia rimtą susirūpinimą, jose žengiama atgal“, –„Reuters“ kalbėjo N. Herbertas.

Beveik 70 pasaulio šalių homoseksualių asmenų lytinius santykius laiko nusikaltimu. Tokių valstybių daugiausia yra Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Be to, N. Herbertas pabrėžė, kad LGBTQ+ diskriminacijos ekonominė žala kasmet pasaulyje siekia milijardus dolerių.

Pasaulinė LGBTQ+ bendruomenės ekonominė rinka yra didžiulė, o Šveicarijos banko „Credit Suisse“ tyrimai rodo, kad jeigu LGBTQ+ asmenys būtų valstybė, ji taptų 4 pagal dydį pasaulio ekonomika. 

„Noriu pamatyti pasaulinį veiksmų planą, kaip propaguoti LGBTQ+ asmenų teises, – sakė jis. – Turime kartu stoti už visus, kuriems reikia mūsų pagalbos“.

Dėmesys – Ukrainos translyčių bendruomenei

N. Herbertas teigė šiuo metu stebintis LGBTQ+ pabėgėlių iš Ukrainos padėtį. Anot jo, itin pagalbos reikia translytėms moterims, kurioms pagal Ukrainos įstatymus neleidžiama išvykti iš karo draskomos šalies.

Karą Ukrainoje sukėlęs ir vasario 24-ąją plataus masto invaziją į Ukrainą pradėjęs V. Putinas skelbiasi esąs tradicinių vertybių gynėjas, todėl jau seniai be skrupulų nusitaikė į LGBTQ+ teises Rusijoje. Neabejojama, kad tą jis ketino padaryti ir Ukrainoje, tiesa, ši šalis įnirtingai priešinasi, todėl abejojama, ar Rusijai pavyks okupuoti Ukrainą. Tačiau kol vyksta karas, civiliams – itin nesaugu. Rusų kariuomenė taikosi į gyvenamuosius kvartalus, ligonines, vaikų darželius. Iš šalies bėga moterys su vaikais, o vyrai, galintys kariauti, neišleidžiami. Tačiau su iššūkiais paliekant Ukrainą susiduria translytės moterys, kurių dokumentuose – vyriškos lyties žymuo. Jos yra nepraleidžiamos.

„Daugelis sako, kad kai jos bandė kirsti sieną, pasieniečiai priėmė sprendimą remdamiesi lyties žymeniu pase. Mes tai traktuojame kaip dar vienu įteisintos transfobijos pavyzdžiu“, – komentavo LGBTQ+ teisių organizacijos „HPLGBT“ atstovas Igoris Medvidas.

Anot jo, translyčiai asmenys, norėdami pasikeisti lyties žymenį dokumentuose, Ukrainoje turėdavo sutikti atlikti psichiatrinę ekspertizę ir dėl to jie būdavo hospitalizuojami. Translyčiams asmenims keltas reikalavimas būtinai atlikti negrįžtamas medicinines intervencijas. Būtent dėl tokių kliūčių ne visų translyčių asmenų dokumentuose pakeistas lyties žymuo. Dabar tai gali kainuoti net gyvybę.

Ieško atpirkimo ožio

Be kita ko, pastebima, kad LGBTQ+ bendruomenė vis labiau kaltinama dėl karo Ukrainoje. Štai Maskvos patriarchas Kirilas yra pareiškęs, kad Rusija kariauja už civilizaciją ir prieš homoseksualumą kaip nuodėmę. Neatsilieka ir pats V. Putinas, kuris, Europoje pradėjęs karą, savo kalboje teigė, kad neva Vakarai griauna tradicines vertybes, kurios esą prieštarauja žmogaus prigimčiai.

Verta prisiminti, kad Rusijos kontroliuojamoje Čečėnijoje prieš kelis metus užfiksuoti žiaurūs LGBTQ+ teisių pažeidimai, kai homoseksualūs žmonės buvo suiminėjami, kankinami, kalinami koncentracijos stovyklose ir net žudomi. Čečėnijos valdžia apkaltinta represijomis prieš daugiau nei 100 LGBTQ+ asmenų.

„Už homoseksualių asmenų suėmimą ar kankinimą Čečėnija nesulaukė jokios atsakomybės, Kremlius užmerkė akis prieš šiuos siaubingus kankinimus“, – teigia žmogaus teisių padėtį visame pasaulyje stebinčios organizacijos „Human Rights Watch“ LGBTQ+ teisių padalinio vadovas Graeme Reidas.

Anot jo, tai nežada nieko gero ir LGBTQ+ asmenims Ukrainoje, jeigu Rusijai pavyktų ją visiškai okupuoti.

Parengta pagal timeslive.co.zaabc.net.au ir euronews.com informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni