Kritikams vis tiek neįtinka: Civilinės sąjungos įstatymo nepalaikys nei Širinskienė, nei Saudargas, o Skvernelis dar žada apsispręsti

Valdantieji pirmadienį pristatė Civilinės sąjungos įstatymą, kuris pakeitė iki tol daug aistrų politiniame lauke kėlusį Partnerystės įstatymo projektą. Įstatymu, kurį ketinama pateikti šią Seimo pavasario sesiją, siekiama sureguliuoti bendrai gyvenančių, tačiau nesusituokusių porų santykius. Įstatymo projektas itin svarbus tos pačios lyties asmenų poroms, kadangi joms būtų suteikta galimybė įteisinti savo santykius, nes dabar tokios poros susituokti negali. Įstatyme – daugybė kompromisų. Tačiau tai vis tiek neįtikina dalies Seimo narių, žadančių ir toliau nepalaikyti jokio įstatymo, kuris apibrėžtų vienalytės poras kaip šeimą.

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas | Eglės Norvilytės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Visos šeimos – svarbios“, – skelbė sekmadienį Vilniuje prie Katedros susirinkę žmonės, išreiškę palaikymą LGBTQ+ bendruomenei. Apie tai, kad svarbios įvairios – taip ir LGBTQ+ asmenų sudarytos – šeimos, kalba ir dalis valdančiųjų. Tačiau taip mano ne visi politikai. 

Nors naujai pristatytame Civilinės sąjungos įstatyme neliko nei tokių sąvokų kaip „šeima“, „partnerystė“, „emociniai tarpusavio ryšiai“, nei kai kurių kitų nuostatų, tačiau dalis opozicijos atstovų sako, kad jų šie siūlymai jų vis tiek neįtikina. Civilinės sąjungos pagal naują įstatymo projektą būtų registruojamos pas notarą, o ne Metrikacijų skyriuose, kaip buvo numatyta anksčiau siūlytame, bet atmestame Partnerystės įstatymo projekte. 

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius tikino, kad jo parašo po naujai parengtu įstatymu nėra – jis LGBTQ+ asmenims siekia daugiau teisių. „Laisvietis“ teigia, kad Civilinės sąjungos įstatymas yra ekstremaliai kompromisinis.

Laisvės frakcijos Seime atstovai tikina, kad naujai pristatytas Civilinės Sąjungos įstatymas yra ne toks kompromisinis projektas, kokio jie tikėjosi, tačiau ketina jį palaikyti, kadangi tai vis tiek būtų pirmas žingsnis į priekį.

Ir vėl siūlys kompromisą

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas laikosi įsikibęs nuomonės, kad tos pačios lyties asmenų poros niekaip negali būti traktuojamos kaip šeima. Jam atrodo, kad pirmadienį pristatytu Civilinės sąjungos įstatymu mėginama judėti vienalyčių santuokų įteisinimo link.

„Europos žmogaus teisių teismo praktika rodo, kad, jei valstybės priima ar Partnerystės, ar Civilinės sąjungos įstatymą, statistiškai lygiai per 8,5 metų nueinama iki vienalyčių asmenų santuokos su iš tuo išplaukiančiomis įvaikinimo ir kitomis pasekmėmis“, – naujienų agentūrai ELTA kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

Jis tikino, kad projekto nepalaikys, tačiau siūlys „kompromisinę“ alternatyvą“.

„Siūlysime įvesti artimųjų sąvoką, kuri spręstų tiek vienalyčių porų, tiek gyvenančių seserų, brolių ar senolių, gyvenančių kartu, kurie nori išspręsti savo turtinės, informacijos pateikimo, priežiūros klausimus“, – tikino P. Saudargas.

Bijo, kad judama santuokos link

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis taip pat kritikuoja Civilinės sąjungos projektą nepaisant to, kad jame nelieka sąvokos „partnerystė“.

Ramūnas Karbauskis | Seimo kanceliarijos nuotr.


„Jei jis turės tam tikrus vienos lyties asmenų santykių apibrėžimus, panašius į šeimos apibrėžimą, tokiu atveju tikrai nepalaikysiu. Mes suprantame, kad įvaikinimas ir visi kiti dalykai ne per įstatymus spręs klausimą, o Lietuvos Seimui nereikia padaryti klaidos ir duoti jiems progą paduoti į teismą“, – sakė R. Karbauskis, praneša naujienų agentūra ELTA.

Pasak „valstiečių“ lyderio, šio įstatymo tikslas – LGBTQ+ porų santuokos.

„Kad nuo kažko atsitraukiama, tai reikia, kad politikai suprastų, jog tikslas lieka paprasčiausiai toks pat, koks yra ir kitose šalyse. Mes ne pirma valstybė, kuri eina tuo pačiu keliu, tik pas mus galbūt politikai stovėjo kategoriškiau, neleisdami įteisinti tam tikrų formuočių toje redakcijoje, kuri buvo teikiama. Tai dabar, kad keis pavadinimą, dar kažką išbrauks, ne ten paslėpta mintis“, – aiškino R. Karbauskis.

Vertina skeptiškai

Panašiai mąsto ir buvusi R. Karbauskio bendražygė, dabartinė Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė. Parlamentarės teigimu, nors įstatyme vartojami kiti terminai, tačiau siūlymo forma nė kiek nesikeičia.

Agnė Širinskienė | Seimo kanceliarijos nuotr.


Portalui lrt.lt ji teigė neketinanti palaikyti net ir tokio kompromisinio įstatymo. „Skeptiškai vertinu projektą, nes pakeitimai yra kosmetiniai. Jie nekeičia paties reguliuojamo santykio turinio. Galime keturkampį pavadinti trikampiu, bet jeigu jis lieka su keturiais kampais, tai suprantame, kad de facto jis trikampiu nepasidaro.

Šiuo atveju taip ir įvyko – buvo pakeistas pavadinimas, buvo pakeista registravimo forma iš metrikacijos notaro biurą, bet pats santykio turinys, kai sudaromos galimybės homoseksualiems asmenims kurti šeimos teisinius santykius, nepasikeitė“, – komentavo A. Širinskienė, praneša lrt.lt

Ji prakalbo ir apie savo siūlomą „kompromisą“ – bendro gyvenimo sutartis, kurias LGBTQ+ aktyvistai kritikuoja dėl to, jog tokie dokumentai labiau primena akcinės bendrovės steigimą, o ne žmonių santykių sureguliavimą.

„Matyčiau kitą kelią siekti kompromiso – paimti mūsų variantą, kuris yra registruotas į Civilinio kodekso šeštąją knygą, kur apibrėžia asmenų turtinius santykius ir, galbūt, kažkiek pamodeliavus suteikti tiems asmenims, kurie sudaro bendro gyvenimo susitarimą, ir artimųjų statusą. Tai būtų variantas, kuris leistų išvengti šeimos teisinio santykio ir kartu suteiktų visas privilegijas, kurias turi kartu gyvenantys ir turtą tvarkantys asmenys, kurias turi artimieji. Toks modelis gal būtų priimtinas, gal būtų galima apie jį diskutuoti“, – lrt.lt komentavo A. Širinskienė.

Seimo narė, anksčiau kritikavusi ir Partnerystės įstatymo projektą, aiškino, kad jai nepriimtina tai, jog tos pačios lyties asmenų poros būtų prilygintos šeimoms.

Ar palaikyti – dar spręs

Saulius Skvernelis | Seimo kanceliarijos nuotr.


O štai Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad jo partija dėl palaikymo Civilinės sąjungos įstatymui apsispręs tuomet, kai su parengtu dokumentu susipažins detaliau.

„Tai teigiamas žingsnis, kadangi tikrai girdimi tie pasakymai, dėl ko Partnerystės įstatymas kliuvo labiausiai. O dėl palaikymo, mes pasižiūrėsime, svarstysime, kai bus projektas užregistruotas ir galėsime detaliai susipažinti“, – ELTA cituoja S. Skvernelį.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni