Opozicijos maištas gali visą LGBTQ+ bendruomenę paversti įkaite

Prieš Civilinės sąjungos įstatymą sukilusi opozicija dabar turi ir kitų užmojų – nuversti Žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką. Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen pateiktas ultimatumas su reikalavimų sąrašu. Maištą paskelbę opozicijos atstovai ragina Seimo pavasario sesijoje toliau visą dėmesį skirti tik socialiniams ir ekonominiams klausimams. Gali būti, kad tokiu atveju žmogaus teisių klausimai – pavyzdžiui, lyčiai neutralios Civilinės sąjungos įstatymas – liktų už borto. Tačiau patys valdantieji nesijaučia įbauginti.

Jeigu opozicija pasieks savo tikslus, gali būti, kad LGBTQ+ bendruomenei svarbus Civilinės sąjungos įstatymas nueis į antrą planą | Asociatyvi A. Didžgalvio (LGL) nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Opozicija paskelbė maištą

V. Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį opozicijos buvo raginama pasitikrinti, ar ji „yra išlaikiusi jai 2020 metų pabaigoje suteiktą didelį Seimo narių pasitikėjimo kreditą“, be to, reikalavimų sąraše – ir noras su prezidentu Gitanu Nausėda aptarti K. Navicko atstatydinimą.

Opozicija reikalauja K. Navicko galvos | O. Posaškovos (lrs.lt) nuotr.

Tačiau kai kuriais klausimais opozicija netiesiogiai atsitraukė – kaip praneša lrytas.lt, tarp reikalavimų neliko nuostatų nesvarstyti Civilinės sąjungos įstatymo projekto, narkotikų dekriminalizavimo bei valstybės vadovo suteikimo profesoriui Vytautui Landsbergiui.

Vis tik nuspręsta sužaisti kiek kitaip – Seimo pirmininkei įteiktame reikalavimų sąraše nurodyta, kad Seimas pavasarį turi spręsti tik būtiniausias socialines ir ekonomines problemas. Žinia, nemaža dalis opozicijos atstovų mano, kad LGBTQ+ teisių lygiateisiškumas dar gali palaukti. Tad gali būti, kad taip siekiama, jog vis tiek nebūtų nei svarstomas, nei priimtas tos pačios lyties porose gyvenantiems asmenims reikalingas įstatymas.

Vadina neracionalia strategija

O tuo metu praėjusį savaitgalį Vilniuje džiaugsmingai žygiavusi LGBTQ+ bendruomenė akylai stebi, kaip Seime juda Civilinės sąjungos įstatymas, kuriuo būtų reglamentuojami ir heteroseksualių, ir homoseksualių nesusituokusių porų santykiai. 

Tikimasi tobulinimo – kai kurios įstatymo nuostatos tarp pačios LGBTQ+ bendruomenės sutinkamos itin kritiškai. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė planus tobulinti įstatymą vertina skeptiškai.

Ingrida Šimonytė | lrs.lt nuotr.

Po Seime įvykusio įstatymo pateikimo premjerė I. Šimonytė pareiškė, kad nors įstatymas nėra tobulas, esą tai geriau nei nieko.

„Kokius konkrečius (klausimus) Seimas yra pajėgus priimti, tokie jie ir tegul būna. Tegul geriau būna netobulas įstatymas, bet koks nors reguliavimas, kuris leidžia šias praktines problemas spręsti. Tobulumo siekti turbūt visada norėtųsi, bet nežinau, ar tai visada yra racionaliausia strategija“, – I. Šimonytės žodžius cituoja portalas delfi.lt

Su kompromisais susitaiko

„Mes suprantame, kokį sunkų kelią eina iniciatyvinė grupė Seime, kuri teikia šį įstatymo projektą. Turbūt mums reikia susitaikyti su tuo, kad teks eiti į daug kompromisų, jei mes norime, kad šis įstatymas virstų realybe.

Mes, matyt, turime rinktis – arba tokį įstatymo variantą, arba iš viso jo neturėti. Turbūt geriau turėti tokį variantą, nei likti paskutine šalimi ES, kuri neturės jokio teisinio reguliavimo LGBT bendruomenės šeimoms“, – taip portalui alfa.lt sakė Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko.

Vladimiras Simonko | A.Didžgalvio (LGL) nuotr.

Ko neliko?

Įstatyme nebeliko praėjusiais metais nesėkmingai teiktame Partnerystės įstatyme numatytos nuostatos, kad asmenys galėtų suteikti vienas kitam savo pavardes. Sąjungą sudaryti norinti pora turėtų tai padaryti pas notarą (jo paslaugos – mokamos), o ne Civilinės metrikacijos skyriuose. 

Be to, visiškai neliko jokių aliuzijų į šeiminius santykius – nėra numatyta, kad sąjungą sudariusią porą sieja artimi jausmai, pagarba ir pagalba grįsti jausmai. Tai reiškia, kad civilinę sąjungą sudariusiems asmenims nebūtų taikomos praktiškai jokios Civiliniame kodekse numatytos nuostatos, ginančios šeimos narių interesus. 

Be kita ko, Civilinės sąjungos įstatymo projekte nėra išsprendžiamas ir įsivaikinimo klausimas.

Dar vienas svarbus aspektas – Civilinės sąjungos įstatymo projektu siekiama išbraukti partnerystės apibrėžimą iš Civilinio kodekso Šeimos knygos bei vietoje jo numatyti naują institutą – civilinę sąjungą. Ji apibrėžiama kaip savanoriškas dviejų asmenų susitarimas teisiškai apsaugoti tarpusavio asmeninius – turtinius ir neturtinius – santykius.

Darys viską, kad įstatymas nebūtų priimtas

Ramūnas Karbauskis | lrs.lt nuotr.

Žmogaus teisių organizacijos paskelbė Seimui teiksiančios pasiūlymus, kaip įstatymą būtų galima tobulinti.

Tačiau net ir pirminis įstatymo variantas, kuris vadinamas itin radikaliu kompromisu, netenkina dalies opozicijos – štai „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikino, kad darys viską, jog civilinė sąjunga nebūtų įteisinta. 

Buvusi jo bendražygė Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė sakė, kad dabar šiam įstatymui ne laikas, esą koją tam kiša Rusijos karas Ukrainoje. 

Praėjusiais metais aiškinusi, kad Partnerystės įstatymo nereikėtų teikti dėl pandeminės situacijos, šiais metais Agnė Širinskienė rado dar vieną dingstį – Rusijos karą Ukrainoje | O. Posaškovos (lrs.lt) nuotr.


Skandalingasis Petras Gražulis, Seime sutikęs gegužės 26-ąją Civilinės sąjungos įstatymo projekto pateikimo stebėti surinkusius LGBTQ+ jaunuolius ir jų palaikytojus, plūdosi, keikėsi ir įžeidinėjo homoseksualius asmenis. Dėl pastarojo įvykio policija pradėjo tyrimą.

Ne nuodėmė

Galima susidaryti įspūdį, kad LGBTQ+ lygiateisiškumas sutinkamas itin priešiškai.

Kai kurie politikai savo nusiteikimą prieš tos pačios lyties porų santykių reglamentavimą argumentuoja religiniais įsitikinimais. Tačiau kunigas Evaldas Darulis tikina – buvimas LGBTQ+ bendruomenės nariu – jokia nuodėmė. 

„Dievui svarbu, ar tu buvai su juo ir ar tu mylėjai. O kiti dalykai – antroje vietoje. Tarpusavio meilė, žmogiškieji santykiai yra viena svarbiausių net ir maldos išraiškos formų. Reikia pradėti nuo pokalbio su žmogumi, o ne klijuoti etiketę dėl jo orientacijos“, – kalbėjo E. Darulis, rašo diena.lt

Sako, kad visuomenė sutinka palankiau

Be to, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas atkreipia dėmesį, kad praėjusį šeštadienį sostinėje įvykęs „Baltic Pride“ festivalis atskleidė, kad LGBTQ+ bendruomenę palaiko vis daugiau visuomenės.

Vytautas Mitalas | lrs.lt nuotr.

„Aš manau, kad vienareikšmiškai atsiranda daugiau pakantumo ir priešiškų žmonių, jeigu ir buvo, jų buvo itin nedaug. O šiaip jau pačioje eisenoje dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių, tai atrodo, kad ta tema tikrai tampa priimtinesne didesnei visuomenės daliai. Mes galime mylėti visus Lietuvos žmones ir visiems suteikti lygias teises“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė Seimo vicepirmininkas, praneša naujienų agentūra ELTA.

Opozicija grasina negrįžti į posėdžius

Šį trečiadienį Civilinės sąjungos įstatymas buvo aptartas Žmogaus teisių komitete, kuris jam pritarė. Tačiau Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdį sabotavo opozicija – nepasirodė komitetui priklausantys opozicijos atstovai, taigi, nesusidarė kvorumas sprendimui priimti.

Ar opozicija, šiuo metu grasinanti negrįžti ir į Seimo plenarinius posėdžius, nepavers LGBTQ+ bendruomenės situacija įkaite, kol kas lieka nežinia.

Viktorija Čmilytė-Nielsen | lrs.lt nuotr.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen opozicijos atstovus paragino grįžti prie darbų, o ne eskaluoti jau ir taip įtemptos situacijos.

„<...> dabartinėje geopolitinėje situacijoje mėginti blokuoti parlamento darbą yra neatsakinga, aš manau, kad tai puikiai supranta ir opozicija, arba bent jau jos dalis.

Vidinė destrukcija yra būtent tai, ko dabar labiausiai ir nori Lietuvai priešiškos šalys. Todėl kviečiu opoziciją savo nepasitenkinimą reikšti demokratiniais įrankiais ir procedūromis. Susitarimas visada galimas, jeigu jo siekiama“, – ketvirtadienį išplatintame pareiškime dėstė politikė.

Kaip skelbia portalas 15min.lt, ketvirtadienį protestą paskelbusi Seimo opozicija valdančiuosius plenarinių posėdžių salėje paliko dirbti vienus ir surengė savo posėdį, o tokių veiksmų opozicionieriai ėmėsi po to, kai jų atstovai buvo nušalinti nuo pirmininkavimo birželio Seimo posėdžiams.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni