Zelenskis: Ukrainos Vyriausybė ruošiasi civilinės partnerystės įteisinimui

Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis, reaguodamas į piliečių peticiją, kuria Ukrainos valdžia raginama įteisinti tos pačios lyties porų santuokas, pranešė, jog Vyriausybė jau rengia civilinės partnerystės įteisinimo variantus.

Ukrainos palaikymo akcija | Ahmed Zalabany/Unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Apie tai paskelbė „UNIAN“. Piliečių peticija paskelbta birželio 3-ąją, ją pasirašė virš 28 tūkst. gyventojų.

Pasak V. Zelenskio, pagal Ukrainos Konstituciją, santuoka sudaroma laisvu moters ir vyro sutikimu, o karo metu Konstitucija negali būti keičiama. „Tuo pačiu Vyriausybė parengė Ukrainoje registruotų civilinių partnerysčių įteisinimo variantus, nes tai yra žmogaus teisių ir laisvių įtvirtinimo ir užtikrinimo dalis. Ukraina imasi priemonių užtikrinti asmens ir piliečio teises ir laisves“, – rašoma V. Zelenskio atsakyme, skelbia lrt.lt

Skelbiama, kad Ukrainos Prezidentas premjerui Denysui Šmyhalui pavedė peržiūrėti peticijoje iškeltą prašymą bei pranešti apie rezultatus.

Asociatyvi Žilvino K./Unsplash.com nuotr.

„Ar išleistumėte savo partnerį/ę į karą, žinodami, kad apie jo/s mirtį jums gali ir nepranešti?“ – savo „Facebook“ paskyroje klausė Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė. 

Kaip skelbia „The New York Times“, Ukrainos gynybos ministerija pagal patvirtintus nuostatus privalo užtikrinti, kad kariuomenė informuotų žuvusiojo tėvus ar sutuoktinį bei kitus artimus giminaičius apie netektį. Tačiau kadangi Ukrainoje tos pačios lyties porų santuokos nepripažįstamos, ši taisyklė tokioms poroms netaikoma. Apie tai rašo ir 15min.lt

„Karo pradžioje, prieš prisijungdami prie Ukrainos kariuomenės, heteroseksualios savanorės/ iai skubėjo susituokti. Taip užsitikrino, kad sužinos, kas benutiktų, galės lankyti, o mirties atveju gaus tam tikrų socialinių garantijų. Kas laukia tos pačios lyties porų? Nežinia ir netikrumas. Tas pats lauktų ir mūsų Lietuvoje, jei karas prasidėtų čia. Linkiu ir tikiuosi, kad Ukraina ras jėgų įvertinti visų ją ginačių žmonių indėlį ir pastangas. Ir toliau rodys, kad gina demokratines ir visas žmogaus teises“, – pastebėjo J. Juškaitė.

Lietuvos parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius primena, kad karo metu Ukraina aktyviai svarsto tos pačios lyties šeimų teisinio pripažinimo klausimą, nes, jo žodžiais, supranta, kad lygiateisiškumas ir žmogaus orumas yra tai, kas „skiria mus suo ruSSIjos“.

Anot T.V. Raskevičiaus, šių metų gegužę atliktos apklausos duomenimis, neigiamai LGBTQ+ žmones vertinančių ukrainiečių sumažėjo nuo 60 proc. iki 38 proc.

Ukrainos karys | Asociatyvi Dmitriy Frantsev/Unsplash.com nuotr.

Nors vyksta Rusijos sukeltas karas, Ukrainoje žmogaus teisių padėčiai valdžia skiria daug dėmesio. Šiais metais Aukščiausiajai Radai pavyko ratifikuoti smurtą patiriančių moterų apsaugą numatančią Stambulo konvenciją. 

Taip pat skaitykite:
Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni