Žmogaus teisių apžvalgininkas džiaugiasi: pasirodo, daugelis lietuvių nėra žiaurūs savo LGBTQ+ bendrapiliečiams

Visuomenės nuomonės apklausa, paskelbta pirmadienį, parodė, kad beveik pusė šalies gyventojų palaiko galimybę tos pačios lyties poroms sudaryti civilinę sąjungą. Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis teigia, kad tai „yra nerealus pasiekimas“ atsižvelgiant į tai, kad prieš dešimtmetį lietuvių nuotaikos buvo visai kitokios.

2022-ųjų „Baltic Pride“ eitynės Vilniuje | „Soho club“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Lietuvos žmogaus teisių centro užsakymu atliktos delfi.lt apklausos duomenimis, 49,6 proc. respondentų nurodė teigiamai vertinantys galimybę tos pačios lyties poroms sudaryti civilinę sąjungą, tam nepritarimą išreiškė beveik kas trečias (29,88 proc.) apklaustasis, o 18,53 proc. respondentų nurodė, kad nei pritaria, nei nepritaria arba neturi nuomonės (1,99 proc.) šiuo klausimu.

„Nemanau, kad elementarios žmogaus teisių problemos turi būti sprendžiamos daugumos „noriu-nenoriu“ požiūriu, bet visgi ši apklausia yra ypač svarbi dėl kelių priežasčių“, – teigė S. Bartulis savo feisbuko paskyroje.

Žmogaus teisių apžvalgininkas komentavo, kad visų pirma, tai svarbu LGBTQ+ asmenims asmeniškai – palaikymas tos pačios lyties porų galimybei įteisinti savo santykius reiškia ir geresnę emocinę aplinką.

„Daugelis mūsų augome Lietuvoje, kurioje žodis homoseksualus ar lesbietė buvo bene keiksmažodžiai. Tai pamenu gerai dar prieš dešimt metų. Nuo kurtinančios tylos, visiško ignoravimo pereiti į beveik 50 proc. palaikymą plačioje visuomenėje yra nerealus pasiekimas.

Labiausiai džiaugiuosi, kad jaunesni LGBTQ žmonės galės augti terpėje, kur jie randa bent kiek palaikymo, o tie, kurie jo troško anksčiau, suras jį dabar“, – tikino S. Bartulis.

Pasak jo, išaugęs palaikymas LGBTQ+ asmenims yra žmogaus teisių aktyvistų nuopelnas, o anksčiau ne kartą skambėję pasisakymai, kad neva LGBTQ+ eitynės, protestai priešina visuomenę, pasirodė esantys visiška netiesa.

„Tai – aktyvistų nuopelnas. Viena didžiausių „liaudies išminties“ mantrų apie LGBTQ teises buvo tai, kad paradai, aktyvūs ir aršūs queer žmonės kenkia lygiateisiškumui. Esą viskas įvyks savaime, o mes priešiname visuomenę.

Tai, žinoma, nėra tiesa. Žmogaus teisių progresas niekada nebuvo savaiminis, o tyla ir „laukimas“ visada buvo prasti varikliai. Tik per dialogą, savo problemų kėlimą į viešumą, paradus (ir kuo daugiau jų visuose miestuose!) mes pasieksime rezultatą“, – dėstė S. Bartulis.

Jarmo.net anksčiau ne kartą rašė apie Laisvos visuomenės instituto užsakymu atliktas visuomenės nuomonės apklausas, kurios rodė, jog neva daugelis Lietuvos gyventojų nepritaria Civilinės sąjungos įstatymui, tariamai įteisinsiančiam „homoseksualias šeimas“. Ne kartą ekspertai pastebėjo, jog respondentams pateikiamos apklausų formuluotės klaidina ir lemia priešišką poziciją.

Taip pat skaitykite:
S. Bartulis teigė, kad delfi.lt atlikta apklausa – tai atsvara anti-LGBTQ+ aktyvistų apklausoms, kurios, jo teigimu, sudaromos vedančiais klausimais, interpretacijomis.

„Šioje apklausoje yra klausiamas pats neutraliausias minimumas. Yra įstatymas, kuris dabar jau gerai žinomas daugeliui. Ar pritariate, kad šis įstatymas galiotų ir tos pačios lyties poroms? Ogi pasirodo, kad neutraliai suformulavus apklausą, dauguma lietuvių nėra tokie žiaurūs savo LGBTQ+ bendrapiliečių atžvilgiu“, – tikino žmogaus teisių apžvalgininkas.

Naujesnė Senesni