Sabatauskaitė: tikėjimo, kad Lietuva pripažins LGBTQ+ porų santykius be EŽTT sprendimo, lieka vis mažiau

Lietuva tos pačios lyties asmenų šeimos santykių apsaugą užtikrinti galėtų tuomet, jei Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) konstatuotų, kad tos pačios lyties asmenų santykių pripažinimas yra pareiga, numatyta pagal Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvenciją, teigia Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė. 

Birutė Sabatauskaitė | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Aš labai noriu tikėti, kad Lietuva gali apsieiti be to, bet to tikėjimo lieka vis mažiau“, – feisbuke rašė ji.

Šią savaitę EŽTT priėmė sprendimą byloje Fedotova ir kiti prieš Rusiją, kai kelios vienalytės poros daugybę kartų kreipėsi į Rusijos institucijas prašydamos sudaryti santuoką. Rusijos valdžiai nepripažįstant tos pačios lyties asmenų tarpusavio santykių, šios poros kreipėsi į EŽTT, kuris konstatavo, jog Rusija pažeidė Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją neužtikrindama teisės į tai, kad būtų gerbiamas kiekvieno žmogaus asmeninis ir šeimos gyvenimas

„Čia reikia pabrėžti, kad teisme buvo kalbama ne tik apie partnerystę, kurios su itin apkarpytais sparnais niekaip negali užtikrinti Lietuva, bet apie santuoką. Tiesa, teismas nenurodė, kad būtent santuoką turi užtikrinti valstybės narės, bet pasisakė, kad valstybėms lieka vis mažiau nuožiūros laisvės besikeičiančioje visuomenėje“, – trečiadienį komentavo B. Sabatauskaitė.

Lygių galimybių kontrolierė atkreipė dėmesį, kad EŽTT ne kartą pabrėžė, kad demokratija nereiškia to, kad dauguma būtinai turi sutikti su mažumų teisėmis, jog pastarąsias valstybė užtikrintų. 

„<....> demokratija nereiškia, kad daugumos nuomonė turi vyrauti, nors kartais individualūs interesai paklūsta grupės interesams, tačiau privalu rasti pusiausvyrą, kurioje būtų apsaugoti mažumų interesai ir vengiama bet kokio piktnaudžiavimo daugumos pozicija. Taip, tai turėtų būti taikoma ir tais atvejais, kai dauguma nepritaria homoseksualių asmenų santykiams“, – akcentavo ji.

B. Sabatauskaitė pabrėžė, kad EŽTT jau daugybę kartų „atsisakė palaikyti politiką ar sprendimus, kurie rėmėsi išankstiniais heteroseksualios daugumos nusistatymais prieš homoseksualią mažumą“.

„Dar ir dar kartą teismas pabrėžė, kad toks reguliavimas svarbus kovojant su neigiamais nusistatymais homoseksualių žmonių atžvilgiu ir diskriminacija“, – pridūrė Lygių galimybių kontrolierė.
Naujesnė Senesni