Už neapykantos kurstymą prieš LGBTQ+ asmenis kaltu pripažintas vyriškis: laisvoje Lietuvoje galima reikšti savo nuomonę

Šiais metais Telšių apylinkės teismas priėmė baudžiamąjį įsakymą Naujosios Akmenės gyventojo R. Č. atžvilgiu. Vyriškis internete skatino neapykantą prieš homoseksualius asmenis, vadino juos iškrypėliais, o ikiteisminį tyrimą dėl šių pasisakymų pradėjusiems pareigūnams aiškino, kad tokių žodžių nė nesigaili.

Asociatyvi Ekaterinos Bolovtsovos/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Bylos duomenimis, 2022 m. lapkričio 8 d. rytą savo namuose po publikuotu straipsniu „Naujausia apklausa: pusė gyventojų palaiko tos pačios lyties civilines sąjungas“ socialiniame tinkle „Facebook” naujienų portalo delfi.lt paskyroje R. Č. parašė komentarą: „Parsidave zurnalistai , raso uzsakomuosius straipsnius ir tokiu budu, skleidzia mela...... Kaip ten bebuve, negali puse Lietuvos gyventoju, buti iskrypeliais. Nelaimingu zmoniu (gamtos klaida) yra mazuma. O tuos kurie palaiko ir skleidzia islrypeliskas idejas, tokiu budu zalodami vaiku psichika..... reiketu teisti, uz nusikaltimus pries vaikus…“. Teismas nustatė, kad taip R. Č. viešai tyčiojosi, niekino ir kurstė diskriminuoti žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos.

Į teisėsaugą dėl šio komentaro kreipėsi VšĮ „Europos žmogaus teisių fondas“.

Apklaustas teisėsaugininkų R. Č. paaiškino, kad 2022 m. lapkričio 8 d. buvo savo namuose, kai portale delfi.lt perskaitė straipsnį apie tos pačios lyties sąjungą. Jį labai papiktino dabartinė situacija Lietuvoje dėl, jo žodžiais tariant, įvairiausių iškrypimų, dėl tos pačios lyties sąjungos ir panašių dalykų. Anot nuteistojo, žmonėms bandoma įteikti tai, kas realiai nėra normalu. Vyriškis nurodė, kad ypatingai jį piktina tai, kas liečia nepilnamečius vaikus ir kad yra jiems yra skleidžiama neteisinga informacija. Nuteistas nurodė, kad jis parašė šitą komentarą būdamas namuose iš jam priklausančio kompiuterio. R> Č. teigė, kad yra parašęs ne vieną komentarą po įvairiais straipsniais, bet nejaučia savo kaltės reikšdamas savo nuomonę. Vyras nurodė, kad nesijaučia kaltas parašęs šį komentarą, nes laisvoje Lietuvoje gali reikšti savo nuomonę.

Lietuvos teismo ekspertizės centro specialisto išvadoje nurodyta, kad komentare yra žeminami homoseksualūs asmenys dėl seksualinės orientacijos: yra neigiamas homoseksualių asmenų lygiateisiškumas, kas gali būti laikoma diskriminacine idėja.

„Konstitucijos 25 straipsnio 4 dalyje nustatyta, kad laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu“, – nuosprendyje pabrėžė teisėja Gintarė Bunikienė.

Teismas R. Č. pripažino kaltu kursčius neapykantą ir paskyrė jam 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant bausmės atlikimo laikotarpiu dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Kadangi pripažino įvykdęs nusikaltimą, teismas paskirtą bausmę nusprendė sumažinti vienu trečdaliu ir R. Č. paskirti galutinę bausmę – 4 mėnesių laisvės apribojimo bausmę.
Naujesnė Senesni