Translytė amerikietė Ukrainoje tapo gynybos pajėgų balsu

Jungtinių Valstijų pilietė, translytė žurnalistė Sarah Ashton-Cirillo paskirta oficialiąja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų teritorinės gynybos pajėgų atstove anglų kalba, skelbia newsweek.com

Sarah Ashton-Cirillo | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Kyiv Post“ ketvirtadienį tviteryje paskelbė, kad S. Ashton-Cirillo „tapo viena iš gynybos pajėgų atstovių“.

„Būdama Ukrainoje beveik 520 dienų, turėdama įvairias civilines ir karines kompetencijas, labiau už viską įvertinau Ukrainos žmonių jėgą ir atsparumą“, – „Newsweek“ tikino S. Ashton-Cirillo.

„Per pastarąjį mėnesį, kai iš eilinės pėstininkės buvau paskirta vienu iš viešųjų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų balsų, tapau vis labiau dėkinga už šią jėgą“, – pridūrė ji.

„Sara informuoja anglakalbę auditoriją – objektyviai nušviečia Rusijos ir Ukrainos karo įvykius, demaskuoja Rusijos melą ir propagandą“, – teigė Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar.

Sarah Ashton-Cirillo | Asmeninio albumo nuotr.

S. Ashton-Cirillo į Ukrainą atvyko praėjusių metų kovą – netrukus po to, kai Vladimiras Putinas 2022 m. vasarį pradėjo invaziją į šalį.

Iš pradžių Ukrainoje ji dirbo reportere: anksčiau „USA Today“ paskelbė, kad S. Ashton-Cirillo – pirmoji pasaulyje atsiskleidusi translytė karo korespondentė. 

Išvydusi karo žiaurumus S. Ashton-Cirillo po kurio laiko įstojo į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir ėmėsi medikės darbo.

Per interviu televizijai „CBS News“ S. Ashton-Cirillo atskleidė, kad jos dalinys anksčiau buvo įsivėlęs į susirėmimą. Neišvengta aukų, taip pat ir sužeidimų: pati S. Ashton-Cirillo kalbėjo, kad į ją pataikė sviedinių skeveldros, buvo sužeista ranka ir veidas.

Po to, kai žinia apie naujas S. Ashton-Cirillo pareigas iššaukė neigiamus dalies Rusijos tinklaraštininkų komentarus, jaunesniąją seržantę ėmė ginti žinomi ukrainiečiai. Tarp jų buvo ir Ukrainos parlamento narė Inna Sovsun.


„Sarah Ashton yra drąsi moteris, kuri gina Ukrainą! Ji nusipelno pagarbos ir padėkos! Sarah, sveikinu jus su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų teritorinės gynybos pajėgų atstovės pareigomis!– „Twitter“ parašė I. Sovsun. – Rusijos propagandos neapykanta yra įrodymas, kad viską darote teisingai!“.

S. Ashton-Cirillo „Newsweek“ akcentavo sulaukusi Rusijos propagandinės žiniasklaidos puolimo.

„Kai Rusijos televizijos stotis „Pirmasis kanalas“ ir daugybė Kremliaus vadovaujamų „Telegram“ paskyrų pranešė, kad esu paskirta Ukrainos teritorinių gynybos pajėgų oficialia atstove anglų kalba, Maskvos chaotiškas atsakas, kaip ir tikėtasi, buvo griežtas“, – teigė ji.

„Dalis naratyvo, kurį prieš mane panaudojo karo nusikaltėliai propagandistai Rusijoje, buvo sutelktas į mano tapatybę. Tai juokingas puolimas, nes Ukrainoje mes kovojame ne vien už toleranciją ar tam tikrų žmonių grupių pripažinimą, bet už laisvę ir visų žmonių išsilaisvinimą“, – dėstė S. Ashton-Cirillo.
Naujesnė Senesni