Kritikos debesis virš lygybę žadėjusių socialdemokratų: remia homofobija kaltinamą prezidentą

Nuskambėjus žiniai, kad Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) rinkimuose rems homofobiškomis pažiūromis kaltinamo Gitano Nausėdos kandidatūrą, virš partijos pirmininkės galvos susitelkė kritikos debesis. Nepatenkinti ir dalis partiečių. 

Vilija Blinkevičiūtė | Džojos Gundos Barysaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Po LSDP sprendimo remti G. Nausėdą kyla tiek vidiniai nesutarimai pačioje partijoje, tiek abejonės dėl tolimesnės partijos politinės krypties. 

Verta pažymėti, kad LSDP anksčiau buvo pažadėjusi paramą Partnerystės įstatymui, kuris itin aktualus ir svarbus LGBTQ+ bendruomenei.

Įstatymą būtų vetavęs

2021 m. gegužę Seime buvo atmestas liberalių politikų teiktas Partnerystės įstatymo projektas, jis grąžintas tobulinti iniciatoriams. 

2022 m. gegužę vykusios akcijos „Visos šeimos – svarbios“ akimirka | lrs.lt nuotr.

G. Nausėda tų pačių metų liepą pareiškė, kad jeigu parlamentarai būtų priėmę Partnerystės įstatymą, kuriuo siekta įteisinti ir tos pačios lyties asmenų partnerystę, jis būtų projektą vetavęs.

„Aš būčiau jo nepasirašęs dėl to, kad jame buvo beveik suniveliuoti santuokos ir partnerystės apibrėžimai, kitaip tariant tas apibrėžimas, kuris buvo ten pateiktas, iš esmės yra beveik prilygstantis santuokai“, – apžvelgdamas antruosius prezidentavimo metus, tąkart kalbėjo G. Nausėda, rašo 15min.lt

Išsižadėjo savo programos?

Tai, kad LSDP, savo 2020 m. rinkiminėje programoje pažadėjusi priimti Partnerystės įstatymą, išreiškė paramą G. Nausėdai, sukėlė kritikos bangą. 

Ištrauka iš LSDP 2020 m. rinkiminės programos

Šeštadienio vakarą žinomas politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka pasidalino savo nuomone, kad LSDP nesilaiko daugelio Europos socialistų partijos principų.

Pirmiausia savo feisbuko įraše R. Valatka pabrėžė, kad LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės žinia, kad partija rems G. Nausėdą, reiškia prieštaravimą visų piliečių lygybei prieš įstatymus, t. y. socialdemokratai tokiu atveju pasisako prieš civilinę sąjungą (partnerystę), taip pat yra „už prievartą prieš moteris (prieš Stambulo konvenciją)“. 

Jarmo.net primena, kad antrosios prezidento kadencijos sieksiantis G. Nausėda žurnalistams nesugebėjo aiškiai atsakyti į klausimą, ar palaikytų Stambulo konvencijos ratifikavimo parlamente idėją, praneša lrt.lt

„Aš manau, kad mes įgyvendinome daug dalykų, kurie mums leidžia apsiginti nuo smurto šeimoje, įskaitant mūsų teisėkūroje“, – praėjusiais metais sakė G. Nausėda.

Ištrauka iš LSDP 2020 m. rinkiminės programos

Tuo metu LSDP 2020 m. rinkiminėje programoje buvo numačiusi balsuoti ir už vadinamąją Stambulo konvenciją – ET Konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo.

Konstatuoja politinę mirtį

Lygybės ir įvairovės politiką pažadėjusios LSDP sprendimas remti konservatyvųjį G. Nausėda reiškia, kad „nuoširdiems rinkėjams“ ši partija „liks mirusi“, savo feisbuko įraše leidžia suprasti politikos apžvalgininkas R. Valatka.

„Toje šalies dalyje, kurioje saulė Lietuvos tamsumų dar neprašalino, LSDP tai padės jei ne atimti, tai bent neprarasti balsų iš valstiečių, skvernelistų, darbistų ir likusios šušaros. Tačiau didžiuosiuose miestuose, o ypač tarp tų jaunų žmonių, kurie yra nuoširdūs kairieji ar tiesiog jauni leftistai, LSDP kaip buvo, taip ir liks mirusi partija“, – konstatuoja R. Valatka. 


V. Blinkevičiūtės pranešimas, kad partija nedalyvaus prezidento rinkimuose, partiečiai kviečiami palaikyti dabar prezidento pareigas einantį G. Nausėdą, papiktino ir kai kuriuos socialdemokratus. Vienas jų – Algirdas Sysas.

„Jūs tikite, kad I. Vėgėlė ar G. Nausėda, populistas, kalbės apie socialinę ideologiją, mūsų programą? Turbūt niekas nekalbės. Dėl šito labiausiai apgailestauju – bus didelis dėmesys, o mūsų atstovo nebus“, – savo kalboje partijos kolegoms dėstė socialdemokratas, rašo lrytas.lt

Taip pat skaitykite:
Naujesnė Senesni