Netrukus paaiškės, ar į „Kaunas Pride" traukiniais keliaujantiems LGBTQ+ aktyvistams bus suteiktos nuolaidos

Po to, kai organizacija „Momentum Vilnius" pateikė prašymą AB „Lietuvos geležinkeliams" suteikti nuolaidas į LGBTQ+ eitynes Kaune rugsėjo 4-ąją keliausiantiems asmenims, viešojoje erdvėje prasidėjo diskusijos, kokį sprendimą priims Susisiekimo ministerijai pavaldi traukinių transporto bendrovė. Panašu, kad sprendimą jau kurį laiką priimti delsiama, o mitingo data sparčiai artėja.

M. Skuodis, L. Tamulynas ir K. Dambrauskas | Jarmo.net koliažas (jarmo.net, Susisiekimo ministerijos ir asmeninio albumo nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Momentum Vilnius" pirmininkas Lukas Tamulynas portalui jarmo.net praėjusią savaitę teigė, kad nuolaidos įvairioms iniciatyvoms buvo suteiktos ne kartą - 2010 metais buvo organizuotas specialus traukinys Kauno „Žalgirio“ sirgaliams, 2015 metais perpus pigiau buvo galima vykti į muzikos festivalį „Granatos Live“, 2017 metais - į „Laisvės pikniką“ vykstantiems keleiviams LTG buvo suteikta 50 proc. nuolaida, o 2019 m. buvo organizuotas naktinis traukinys iš „Laisvės pikniko“ grįžtantiems asmenims.

Anot jo, kadangi AB „Lietuvos geležinkeliai" deklaruoja pagarbą žmogaus teisėms, „Momentum Vilnius" dėl to kreipėsi į bendrovę, o taip pat - ir į Susisiekimo ministrą Marių Skuodį.

Prie kreipimosi prisidėjo ir „Momentum Kaunas" atstovas Karolis Dambrauskas. Apie kreipimąsį „Momentum Vilnius" paskelbė rugpjūčio 18-tą dieną. 

Ta pačią dieną, trečiadienį AB „Lietuvos geležinkeliai“ atstovė Rūta Magdalena Atroškaitė portalui jarmo.net teigė, kad kol kas nėra žinoma, kada bus priimtas bendrovės sprendimas, ar suteikti „Kaunas Pride" dalyviams, ketinantiems vykti į Kauną traukiniais, nuolaidas.

Rugpjūčio 27-ąją, penktadienį, susisiekus su R. Magdalena Atroškaite, paaiškėjo, kad informacija apie sprendimą dėl nuolaidų suteikimo gali būti žinoma jau ateinantį pirmadienį.

Traukinys | Jarmo.net nuotr.



Ministerija kištis neketina?

Susisiekimo ministerija, kuriai vadovauja „Laisvės partijos" atstovas M. Skuodis, portalui jarmo.net pirmadienį pateikė tokį komentarą: „Informuojame, kad Susisiekimo ministerija gavo ir pagal kompetenciją išnagrinėjo minėtą užklausą dėl galimybių sudarymo nuvykti į „Kaunas Pride“ renginį geležinkelių transportu.

Ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovai nurodė, kad „teisinė bazė Susisiekimo ministerijai nesuteikia galimybės reguliuoti keleivinio transporto", todėl Ministerija negali daryti įtakos bilietų kainų dydžiui asmenims, vykstantiems į „Kaunas Pride".

Traukinys | Jarmo.net nuotr.


„Susisiekimo ministerija, kaip atsakinga institucija geležinkelių transporto sektoriuje, nustato keleivinio geležinkelių transporto maršrutus, kuriuose bus vykdomos keleivių vežimo paslaugos ir sudaro sutartis su geležinkelių transporto operatoriumi (vežėju). Visgi, konkrečius maršrutų tvarkaraščius nustato geležinkelių transporto operatorius (vežėjas), įvertindamas patogiausius kelionės laikus, rinkos poreikius ir kitus aspektus", - dėstoma Ministerijos komunikacijos skyriaus atstovų atsakyme raštu portalui jarmo.net

Tačiau gegužės 25-ąją, trečiadienį, Susisiekimo ministerija išplatino trumpą pranešimą, kuriame pasveikino „Kaunas Pride" dalyvių norą keliauti traukiniais. 

Jarmo.net šaltinių duomenimis, Susisiekimo ministeriją pasiekė ne tik „Momentum Vilnius", bet ir „Kaunas Pride" organizatorių prašymas suteikti į mitingą vykstantiems asmenis nuolaidas. 

Momentinė ekrano kopija


„Džiaugiamės, kad MES ESAME VISUR - KAUNAS PRIDE organizatoriai savo renginio dalyvius į #Kaunas kviečia vykti – geležinkeliu. Turime keisti judėjimo įpročius visoje šalyje ir rinktis aplinkai draugiškas transporto priemones. #LaisveJudeti", - teigiama „Lietuvos geležinkelių" „Facebook" paskyroje. 
Naujesnė Senesni