„Visos šeimos – svarbios“. Katedros aikštėje vyksta spalvinga šventė, dėmesys – LGBTQ+ šeimoms

Sekmadienį minint Tarptautinę šeimos dieną, Vilniuje Katedros aikštėje vyksta šventė „Visos šeimos – svarbios“.

Šventės „Visos šeimos – svarbios“ akimirka | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vienoje dainoje – eilė mitų apie LGBTQ+ žmones

„Tikrai norisi, kad mūsų šalis taptų gerbianti ir mylinti visas šeimas. Ir ji jau tokia yra, bet norisi, kad tai dar labiau paplistų kaip gerumo virusas“, – renginio pradžioje kalbėjo šventės viena vedėjų Elžbieta Latėnaitė, prieš kurį laiką prakalbusi apie savo patirtį priimant biseksualią orientaciją.

Pasak jos, kiekviena šeima, kurioje vyrauja meilė ir pagarba, nusipelno plojimų.

Šventėje po savo pirmojo muzikinio pasirodymo atlikėjas Dominykas Vaitiekūnas tikino ilgai svajojęs parašyti dainą, kuria būtų išreikšta jo LGBTQ+ tapatybė.


„Ir aš labai ilgai ieškojau, už ko užsikabinti, nes atrodo, kad galima parašyti ne tik dainą, bet ir knygą, visą gyvenimą galima apie tai rašyti, o reikėjo tik vienos (dainos), ir aš padariau apklausą socialiniuose tinkluose, žmonės surašė mitus apie LGBTQ+. Tuos mitus aš sudėjau į dainą, bet vienas buvo ypatingas. Vienas komentaras – mano mokyklos laikų draugo iš Panevėžio. Jis parašė, kad LGBTQ+ žmones gali atpažinti iš išguldytų rugių laukuose, nes ne ateiviai, o LGBTQ+ žmonės tai daro. Man pasirodė, kad tai labai prasmingas komentaras, nes atskleidžia visą absurdą, kurį apie mano bendruomenę žmonės dažniausiai galvoja“, – pristatydamas dainą „Propagandistas“ kalbėjo D. Vaitiekūnas.


Sveikinimo žodį taip pat tarė ir valstybės vadovai – Ingrida Šimonytė, Gitanas Nausėda bei Viktorija Čmilytė-Nielsen. 

Taip pat skaitykite: 

„Laikas partnerystei!“

Į minią kreipėsi ir jau ne vienerius metus poroje gyvenančios Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė bei Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė. 

„Šiandien stovime prieš jus ne savo oficialiuose tituluose, o stovime kaip pora“, – ištarė Birutė Sabatauskaitė. 

„Prieš 20 metų Seimas davė pažadą, kad partnerystė Lietuvoje bus. Daugybė porų laukia šio įstatymo“, – kalbėjo J. Juškaitė. 

9-erius metus kartu gyvenanti moterų pora sakė, kad Partnerystės įstatymo ne ką mažiau laukia ir jos. 

Jūratė Juškaitė ir Birutė Sabatauskaitė | „Laisvės TV“ stop kadras


„Birutė yra žmogus, dėl kurio aš grįžau į Lietuvą ir palikau savo gyvenimą Niujorke“, – pasakojo J. Juškaitė. 

B. Sabatauskaitė pridūrė: „Kai Jūratė grįžusi namo vieną šaltą žiemos savaitgalį pasiūlė parsivežti namo 4 vaikus į mūsų 38 kvadratus, aš nė minutės nesudvejojau, nes žinau, kad mes kartu tikrai sugebėsime sukurti ir vaikams tokią vietą, kurioje jiems būtų saugu, ir sugebėsime išsilaikyti pačios, ir palaikyti viena kitą“. 

Pora dėstė, kad visą laiką būdamos kartu dirbo, kad visuomenėje būtų garantuotos lygios galimybės visoms šeimoms.  

„Tačiau šiandien šitoje valstybėje mes esame antrarūšės“ – apgailestavo J. Juškaitė.

„Paprastai, kai žmonės kuria šeimos santykius, nereikia atsiklausti nieko kito, o viena kitos mes jau atsiklausėme“, – sakė B. Sabatauskaitė. 

„Todėl šiandien prašome jūsų – prezidente, Seimo pirmininke, Ministre pirmininke, Seimo nariai ir narės – laikas partnerystei!“ – ragino pora.

R. Zabarauskas: „Mes galima pasiekti pokyčių“

Atvirai apie savo seksualinę orientaciją daugiau nei prieš dešimtmetį prakalbęs režisierius Romas Zabarauskas renginyje kalbėjo, kad verta neprarasti tikėjimo gerėsiančia padėtimi.

„Aš užaugau fiziko ir žurnalistės šeimoje. Aš gimiau 1990-aisiais, po kelių mėnesių nuo to, kai Lietuva atkovojo savo Nepriklausomybę. Ir aš tikrai augau toje laisvės šviesoje“, – sakė R. Zabarauskas. 

Romas Zabarauskas | „Laisvės TV“ stop kadras


Kalbėtojas pabrėžė, kad visuomet svajojo apie laisvą ir sėkmingą Lietuvą. „Ir aš labai didžiuojuosi mūsų svajonėmis. Ir noriu, kad jūs didžiuotumėtės jomis taip pat!" – sakė jis. 

Režisierius sakė, kad LGBTQ+ žmonės, būna, pamiršta svajoti ir išsigąsta diskriminacijos darbe, šeimoje. „Deja, aš negaliu pasakyti, kad tos baimės šiandien nepagrįstos. Kartais jos pagrįstos. Tikrai pagrįstos. Deja. Bet labai svarbu suprasti ir pripažinti, kad <...> tik svajodami mes galime pasiekti pokyčių“, – tikino R. Zabarauskas.

Tuoks nemokamai

„Šiandien noriu pakviesti visus švęsti meilę“, – ištarė „Taip“ kitaip įkūrėja Urtė Žukauskaitė-Zabukė. 

„Taip“ kitaip kviečia tos pačios lyties poras savo santykius įtvirtinti ir atšvęsti humanistinės santuokos ceremonijos metu. 

Romas Zabarauskas | „Laisvės TV“ stop kadras


„Jau 5-erius metus kuriame humanistines ceremonijas ir sutuokėme daugiau nei 500 porų. Dirbdama su įvairių formų ir šeimos statusų žmonėmis galiu pasakyti, kad santuoka nesukuriama tik juridiniu statusu. Santuoka sukuriama žmonių ryšiais, pasižadėjimu vienas kitam. Šiandien noriu pakviesti švęsti, nes yra ką švęsti. Tvirti santykiai – sunkus darbas. Tai yra kūryba su kitu žmogumi. Ir jeigu pasiseka rasti partnerį, su kuriuo gera kurti, jeigu pasiseka sukurti tvirtus santykius, yra ką švęsti, kuo džiaugtis ir kuo didžiuotis. Netikėkite teisine nelygybe, nes visi turi teisę didžiuotis savo santykiais“, – sakė ji ir pakvietė vienos lyties poras įprasminti savo santykius humanistinių ceremonijų metu. 

U.Žukauskaitė–Zabukė sakė, kad kol Lietuvoje nebus užtikrinta LGBTQ+ šeimų lygybė, „Taip“ kitaip ceremonijas tos pačios lyties asmenų poroms rengs nemokamai.

Metas – dabar

Renginyje kalbėjęs JAV ambasadorius Lietuvoje Robert S. Gilchrist aiškino, kad nors kai kurie sako, kad LGBTQ+ teisėms – dar ne laikas, jo įsitikinimu, dabar pats metas išspręsti lygiateisiškumo klausimus.

„Kai aš išgirstu, kad žmonės kalba apie šeimą ir tuo pačiu metu jie pasisako prieš lygias teises ir LGBTQ+ bendruomenę, aš pasimetu, sutrinku. Kaip galima kalbėti apie tai priešinti kitą? Kai tu kalbi apie šeimą, tu kalbi apie šeimą, tu kalbi apie lygias teises“, – tikino jis. 

„Užtenka pažiūrėti į mūsų artimiausius kaimynus – į kitą sienos pusę: Rusiją, Baltarusiją. Jose LGBTQ+ žmonės persekiojami. Užtenka pažiūrėti ir pasakyti – Lietuva nėra ta vieta“, – pridūrė jis. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni