Gydytojos komentaras: „Vyrai, užsiimantys lytiniais veiksmai su kitais vyrais“ ar „homoseksualai“?

Šiuo metu žurnalistai susiduria su tikrai rimtu iššūkiu. Jiems reikia rinktis tarp skaitytų erotinio dirginimo ar medicininio informavimo aprašant beždžionių raupus.

Asociatyvi Diego Sanchez/Unsplash.com nuotr.


Justė Latauskienė, šeimos gydytoja

latauskiene.lt

Kai gydytojai kalba apie „gėjus“, tai lytinis aktas tėra galima seksualinės orientacijos veiklos išraiška ar nutikimas. 

Orientacija yra kaip vara, kaip kryptis, kuria žmogus juda. Mažai kas juda tiesiai šviesiai prie reikalo. 

Dauguma žmonių juda su maloniais (ar nelabai) pasivaikščiojimais, aplinkkeliais, sustoja, gal atgal paeina, gal pažiūri į žvaigždes ir pamąsto, kas jie tokie. 

Jeigu gyvenime viskas gerai, tai seksualinė orientacija sutampa su gyvenimo tikslais ir jiems padeda. 

Nesvarbu, kokios seksualinės orientacijos žmogus būtų, jam klausimas apie jo orientaciją – keistas. Tai kaip klausti, ką jis mąsto apie savo kvėpavimo veiklą.

Taigi, kai žmogus labai apie tai mąsto, tuomet tai labai dirgina, ką mąsto ir kiti. Visgi esame kontakto ir ryšio padarai. Sugalvojus ir apibrėžus kitą tarsi savaime apibrėži save, išvengi artumo nerimo, kad kažkas apie tave paaiškėtų arba ne.

Na patinka skaitytojams spausti nuorodas su tam tikrais terminais.

Nuo maždaug 2 tūkst. metų medicininė literatūra gana retai vartoja terminą „homoseksualus seksas“, o tai apibrėžiama kitaip, pavyzdžiui: „vyrai, užsiimantis lytiniais veiksmais su kitais vyrais“ ar „moterys, užsiimančios lytiniais veiksmas su kitomis moterimis“. Taip, terminai labai gremėzdiški, bet gydytojams trūksta tik laiko, o kantrybės skaityti raides ar jas rašyti – ne. Nes toks išsireiškimas akcentuoja ir konkretizuojama apie tai, ką turima omenyje. Na, nesako gydytojas „blogas kraujas“, sako, pavyzdžiui, taip: „mikrocitinė mikrochrominė anemija su nepakitusiu eritrocitų pasiskirstymu“. Jei ką suprantate, tai čia jau gal ir visai neblogas kraujas, gal tik kokios geležies trūksta, tuoj patikslins. 

Žinoma galutiniame rezultate, t.y. savo darbo produkte, kuris yra kontaktas su pacientu, sakai „blogas kraujas“, bet, jei viskas su tavim kaip specialistu gerai, tai supranti, kam ir kokioje situacijoje taip sakyti galima, o kur reikia sakyti „negeras kraujas“. 

Koks jaunas gydytojas gali bandyti vengti šio darbo atsakomybės ir pykti, ko tie pacientai nežino, kas tie retikulocitai!

Kartais žmonės sako: „O ne, ir gydytojus užpuolė politkorektūra“. Tai ji juos užpuolė dar tada, kai liepė baltą chalatą užsidėti. Šiaip gydytojai originaliai mėgo ceremoninius apsiaustus ir visokias ten kaukes, ale paukščio, pamenat?

Kai žurnalistas išverčia terminą „vyrai, užsiimantys seksu su kitais vyrais“ į, pavyzdžiui, „homoseksualai“, tai jis suteikia plačią ir naują prasmę tekstui. Nes štai lytiniu keliu plintančių ligų prasme heteroseksualūs vyrai, užsiimantys seksu su kitais heteroseksualiais vyrais, labiausiai platina ligas, nes santykio prigimtis tada (dažniau, nei kitais atvejais) atmeta saugumo barjerus (natūralius ir dirbtinius), ar yra smurtiniai.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni