Po išpuolio Slovakijoje – LGBTQ+ aktyvistų iš Lietuvos reakcija: kas bus atsakingas, jei toks žiaurus išpuolis įvyks Lietuvoje?

Šaltakraujiška neapykantos ataka – taip būtų galima pasakyti apie 23-erių ir 26-erių metų vaikinų nužudymą Slovakijos sostinėje Bratislavoje šalia LGBTQ+ klubo. Kraštutines dešiniąsias pažiūras skleidusio 19-mečio trečiadienį įvykdytą nusikaltimą teisėsaugininkai laiko teroro aktu. Dėl sukrečiančio išpuolio liūdesį reiškiantys Lietuvos LGBTQ+ aktyvistai įsitikinę – neapykantos kalba yra vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių žiaurius nusikaltimus prieš LGBTQ+ žmones. Čia pat lekia kritikos strėlės mūsų šalies pareigūnams – jie kaltinami situacijos rimtai nevertinantys. 

Bratislavos senamiestyje penktadienį tūkstančiai žmonių, tarp jų – ir šalies Prezidentė, išreiškė paramą LGBTQ+ bendruomenei | Nuotraukos šaltinis: twitter.com/ZuzanaCaputova


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Strėlės teisėsaugai

Dar 2020 metų sausį bylą prieš Lietuvą Strasbūro teisme dėl netinkamos pareigūnų reakcijos į neapykantos komentarus laimėjęs LGBTQ+ teisių aktyvistas Pijus Beizaras tikino, kad būtent neapykantos LGBTQ+ bendruomenei skatinimas ir veda link baisių įvykių – išpuolių, sužalojimų ir nužudymų.

„Trečiadienį Bratislavoje, šalia baro, kur renkasi LGBT+ bendruomenė, buvo šaltakraujiškai nužudyti du jauni (23 ir 26 metų) vyrai. Kodėl? Nes jie ten buvo. Todėl, kad egzistavo. Dėl to, kad atėjo pabūti su savo draugais ir norėjo gerai praleisti vakarą.

Tai yra žiaurus neapykantos nusikaltimas, nukreiptas konkrečiai prieš LGBT+ bendruomenės žmones. <...> žinokit, kad neapykantos komentarus internete rašantis Juozas irgi gali paimti ginklą ir vedinas tos pačios neapykantos Vilniuje ateiti ten, kur renkasi bendruomenės žmonės, ir pradėti šaudyti. Nes Lietuvos policijai net persekiojimas iki namų su grasinimais atrodo visiškai normalus reiškinys“, – feisbuke teigė P. Beizaras.

Jarmo.net jau rašė, kad vilniečiai Lukas Svirplys ir Raimedas patyrė užpuolimą – filmuodamas telefonu, juos iš paskos sekė ir grasino kitas vyriškis, reiškęs nepasitenkinimą, jog vaikinai eina susikibę rankomis. Dėl tokio elgesio pora kreipėsi į policijos pareigūnus, tačiau šie nepradėjo ikiteisminio tyrimo. Pareigūnų atsisakymas apskųstas. Iki šiol vyksta ginčas teisme. 


P. Beizaras kritikavo Lietuvos teisėsaugininkų darbą, kai LGBTQ+ asmenys kreipiasi dėl prieš juos įvykdytų nusikalstamų veiksmų, bet pagalbos nesulaukia.

„O kas bus atsakingas, kai toks žiaurus išpuolis bus įvykdytas Lietuvoje? Turbūt mes patys. Savo ruožtu galiu pasakyti tik tiek, kad asmeniškai pasirūpinsiu, kad kiekvienas menkysta, rašantis internetinėje erdvėje neapykantos komentarus, nukreiptus prieš LGBT+ asmenis, sulauktų adekvačios bausmės. Nes tai yra nusikaltimas, galintis išaugti iki dar baisesnių dalykų, o ne nuomonės laisvė, kaip dažnai atrodo Lietuvos teisėsaugos institucijoms“, – dėstė P. Beizaras.

Šaudynių nepasmerkė nė vienas „tradicinių šeimų” gynėjas

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius prisiminė ne vieną atvejį, kai neapykantą prieš LGBTQ+ asmenis skleidę veikėjai Lietuvoje lyg niekur nieko išsisuko. 

„Praėjusiais metais Vilniuje juodais dažais buvo tepliojamos spalvotos sienos ir perėjos, o viena garbaus amžiaus moteris valstybinės šventės proga iš Seimo tribūnos svaidėsi žodžiu „pederastas”, – tikino Seimo narys primindamas, kad Kovo 11-ąją iš Seimo tribūnos kalbą sakė Aukščiausiosios Tarybos deputatė Zita Šličytė, kuri teigė, kad Lietuvoje vyksta „homoseksualizacija“ bei piktinosi, jog negalima vartoti žodžio „ped*rastija“. 

T. V. Raskevičius dėmesį atkreipė ir į kitą aspektą – nei Slovakijoje, nei Lietuvoje tos pačios lyties poroms neužtikrinama teisė įteisinti savo santykių.

„Slovakija - kaip ir Lietuva - yra viena iš šešių Europos Sąjungos valstybių, kuriose teisiškai nėra saugomos tos pačios lyties poros. Turime suprasti, kad įstatymų leidėjo pareiga yra ne priešinti, o taikyti visuomenę. Kol kas dar negirdėjau, kad kuris nors „tradicinių šeimų” gynėjas būtų pasmerkęs homofobines šaudynes. Gal kažką praleidau, bet dėl to yra apmaudu“, – tikino politikas.


„Gal jau gana?“

Lietuvos gėjų lygos (LGL) narė Violeta Tamelytė savaitgalį dalyvavo Briuselyje surengtoje LGBTQ+ konferencijoje, o žinia apie išpuolį Bratislavoje ją pasiekė kelionės į Belgiją išvakarėse. 

„Vakarą prieš išvykstant į Briuselį vienas iš konferencijos dalyvių pranešė apie tai, kad du jo draugai buvo ką tik nužudyti. Nepabijokime šio žodžio – nužudyti. Jis, žinoma, neatvyko, nes neteko jam svarbių žmonių.

Jie nužudyti, nes didelė dalis žmonių vis dar yra nesąmoningi, vis dar negeba tiesiog priimti, pažinti, pamatyti, išgirsti kitą žmogų.

Apmaudu labiausiai dėl to, kad patys žmonės Pasirenka gyventi ribotą gyvenimą. Patys žmonės pasirenka visokiais veiksmais ir žodžiais riboti kitų žmonių gyvenimus. Apmaudu, kad tie pasirinkti veiksmai kainuoja kitų žmonių gyvybes.

Gal jau gana?“ – feisbuke rašė V. Tamelytė.


Paskelbė manifestą

Trečiadienį šalia LGBTQ+ baro „Teplaren“ išpuolį surengusį 19-metį jaunuolį Slovakijos Prezidentė apibūdina kaip „radikalizuotą paauglį“.

Prieš pradėdamas šaudynes, jis internete paskelbė manifestą. Jame žudikas išreiškė neapykantą LGBTQ+ asmenims ir pabrėžė, kad žydai rengia kampaniją prieš baltuosius.

Manifeste žudikas pareiškė, kad LGBTQ+ asmenys „vilioja“ vaikus. Jis taip pat pavartojo kelias neonacių grupių sugalvotas frazes ir paragino vykdyti žydų genocidą.

Šaulio pasisakymai „Twitter“ platformoje kelia klausimų ir apie „Twitter“ turinio moderavimo veiksmingumą bei platformos vaidmenį sklindant neapykantos persunktiems pasisakymams.

Teisėsauga praneša, kad po trečiadienio vakarą įvykdyto išpuolio ketvirtadienį užpuolikas taip pat rastas negyvas.

„Bratislavos šaulio įrašai rodo, kaip gerai jis buvo susipažinęs su Amerikos baltųjų viršenybės šalininkais, – tviteryje rašė ADL ekstremizmo centro direktorius Orenas Segalas. – Baltųjų viršenybė yra pasaulinė terorizmo grėsmė“.

Išpuolis Slovakijoje, turinčioje per 5,5 mln. gyventojų, sukėlė liūdesio bangą. Tūkstančiai žmonių penktadienį prisijungė prie mitingo vaizdingame Bratislavos senamiestyje norėdami parodyti paramą LGBTQ+ slovakams.

„Mes, politikai, esame atsakingi už kiekvieną savo žodį, – feisbuke rašė Slovakijos Prezidentė Zuzana Caputova. – <...> Mane piktina, kad net kai kurie prokurorai ir teisėjai netiria žodinių nusikaltimų ir nelaiko jų pavojingais. Jau trejus metus sakau ir perspėju, kad tai nebūtinai baigsis žodžiais“.

Taip pat skaitykite:
Naujesnė Senesni