LGBTQ+ teisės ir 26 išrinktieji Lietuvos merai: koks jų požiūris ir pasisakymai?

Pirmajame savivaldybių rinkimų ture vietą merų postuose užsitikrino 26 savivaldybių vadovai. Jarmo.net atliko šių politikų požiūrio į LGBTQ+ bendruomenę analizę, kuri rodo, kad 7 išrinktieji yra deklaravę priešišką požiūrį LGBTQ+ teisių klausimais, o 4 pergalę iškovoję merai pasisako už šios bendruomenės teises. Dar 15-kos politikų požiūris lieka neaiškus – jų pasisakymų viešai aptikti nepavyko.

Asociatyvi istock.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ieškant informacijos apie išrinktųjų merų požiūrį ir pasisakymus LGBTQ+ teisių tema, buvo tikrinami politikų socialinių tinklų profiliai, taip pat informacija viešojoje erdvėje: spaudoje, naujienų portaluose, Seimo tinklalapyje, vaizdo turinio platformose. 

Žemiau esančioje lentelėje raudona spalva pažymėti merai, pasisakę ar veikę prieš LGBTQ+ bendruomenės teisės arba palaikę homofobiškas iniciatyvas ar kaip nors prie jų prisidėję. Žalia spalva pažymėti pasisakiusieji už LGBTQ+ bendruomenės teises. Pilka spalva pažymėti politikai, kurių pasisakymų LGBTQ+ tema rasti nepavyko. 

SavivaldybėVardas pavardėIškėlė
Akmenės rajonoVitalijus MITROFANOVASLietuvos socialdemokratų partija
Alytaus miestoNerijus CESIULISLietuvos socialdemokratų partija
BirštonoNijolė DIRGINČIENĖLietuvos socialdemokratų partija
DruskininkųRičardas MALINAUSKASPolitinis komitetas „Už Druskininkus“
Jonavos rajonoMindaugas SINKEVIČIUSLietuvos socialdemokratų partija
Joniškio rajonoVitalijus GAILIUSLiberalų sąjūdis
Kauno miestoVisvaldas MATIJOŠAITISVieningas Kaunas
Kauno rajonoValerijus MAKŪNASLietuvos socialdemokratų partija
Kazlų RūdosMantas VARAŠKAPolitinis komitetas „Jaunoji Kazlų Rūda“
Kretingos rajonoAntanas KALNIUSPolitinis komitetas Kretingos kraštas
MarijampolėsPovilas ISODALietuvos socialdemokratų partija
Molėtų rajonoSaulius JAUNEIKATėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai
NeringosDarius JASAITISDemokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“
Pakruojo rajonoSaulius MARGISLietuvos socialdemokratų partija
Palangos miestoŠarūnas VAITKUSTėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai
Panevėžio miestoRytis Mykolas RAČKAUSKASPolitinis komitetas „Atsinaujinančiam Panevėžiui“
Plungės rajonoAudrius KLIŠONISLiberalų sąjūdis
Prienų rajonoAlvydas VAICEKAUSKASLietuvos socialdemokratų partija
RietavoAntanas ČERNECKISLiberalų sąjūdis
Rokiškio rajonoRamūnas GODELIAUSKASLietuvos socialdemokratų partija
Šalčininkų rajonoZdzislav PALEVIČLietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga
Šiaulių miestoArtūras VISOCKASPolitinis komitetas Nepartinis sąrašas „Dirbame miestui“
Širvintų rajonoŽivilė PINSKUVIENĖLietuvos regionų partija
Švenčionių rajonoRimantas KLIPČIUSPartija „Laisvė ir teisingumas“
Tauragės rajonoDovydas KAMINSKASLiberalų sąjūdis
Vilkaviškio rajonoAlgirdas NEIBERKALietuvos socialdemokratų partija

2021-ųjų rugsėjo 4-ąją vykęs „Kauno Pride“ | Pauliaus Ramono nuotr.

„Perdėtas dėmesys“

Akmenės rajono meru išrinktas 51-erių metų socialdemokratas Vitalijus Mitrofanovas.

2021 metais Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos organizuotuose LSDP pirmininko rinkimų debatuose V. Mitrofanovas pareiškė, kad dėmesys LGBTQ+ asmenų grupei yra skiriamas pernelyg didelis. LGBTQ+ asmenis jis vadino organizacija.

„Suakcentuoti tolerancijos vaidmenį ties šitos organizacijos nariais (LGBT, – jarmo.net), grubiai pasakysiu, perdėtas dėmesys“, – tąkart kalbėjo politikas.

Vitalijus Mitrofanovas | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.

2021 metų balandį V. Mitrofanovas pasitraukė iš Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų. 15min.lt praneša, kad kaip vieną pasitraukimo iš rinkimų priežasčių socialdemokratas nurodė nuolatinius klausimus „apie asmeninį požiūrį į LGBT bendruomenės narius ir vertinimą pagal pateiktus atsakymus“.

„Deja, dalyvaujant rinkimuose, be gerų žodžių ir palaikymo, teko sulaukti įvairių ir neigiamų epitetų (ruskis, kolaboranto palikuonis, kaimo išsišokėlis, periferijos politikėlis ir t. t.). Tai apie kokį tolerancijos lygį mes kalbame? Ar tolerancija sietina tik su Stambulo konvencijos pripažinimu ir įteisinimu? Jei jau kalbame minėta tema, tuomet kalbėkime apie visų teises ir galimybes. Tik norisi paklausti, ar Lietuvoje kitų aktualijų, probleminių sričių nebėra?“ – tvirtino V. Mitrofanovas.

Šaltiniai: jarmo.netlsdp.lt ir 15min.lt

„Laukiamos visos šeimos, tačiau ne paradai“

Alytaus miesto meru išrinktas 41-erių metų socialdemokratas Nerijus Cesiulis.

2021 metų vasarą tarp Kauno miesto savivaldybės ir LGBTQ+ eitynių laikinojoje sostinėje organizatorių užvirė tikras mūšis – savivaldybė vis neišdavė leidimo akcijai, šį klausimą sprendė teismas, kuris galiausiai leido Laisvės alėja žygiuoti „Pride“ eitynių dalyviams.

Prieš galutinį teismo sprendimą iš Alytaus kilęs menininkas Algirdas Gataveckas savo „Facebook“ paskyroje pateikė pasiūlymą LGBTQ+ eitynes rengti ne vien Kaune, bet ir Alytuje. 

Nerijus Cesiulis | Nuotraukos šaltinis: zinaukarenku.lt

„Miestas pasirodytų, kad yra pasaulietiškas, <...> palaikantis žmogaus teises. Ir palaikantis tą idėją, kad neturi būti mažumoms arba silpnesniems, arba kitokiems kurstoma neapykanta“, – menininko pasiūlymą cituoja tv3.lt

Tačiau Alytaus meras N. Cesiulis pareiškė, kad mieste, nors ir laukiamos visos šeimos, paradai yra nepageidaujami. 

„Mano nuomone, Alytus nėra pasiruošęs tokioms eitynėms. Čia tikrai geriausia vieta gyventi Lietuvoje šeimoms, čia gerbiamos ir visada laukiamos visos šeimos, tačiau ne paradai“, – portalui tv3.lt aiškino N. Cesiulis ir nurodė, kad mieste yra nemažai kitų įvairių problemų ir iššūkių. 

Anot jo, Alytuje per anksti kalbėti apie LGBTQ+ eitynes.

„Šalyje ir mieste yra tikrai kur kas rimtesnių problemų, net gyvybės ir mirties klausimų, ir tikrai yra daugybė silpnų, pažeidžiamų žmonių grupių, kurioms irgi tiek pat reikia dėmesio, už kuriuos taip pat reikia kovoti“, – taip savo poziciją komentavo politikas.

Šaltinis: tv3.lt 

Padėjo „maršistams“

Druskininkų meru išrinktas 57-erių metų Ričardas Malinauskas.

Ričardas Malinauskas | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.

2021-ųjų pavasarį, gegužės 15-ąją Vilniaus Vingio parke buvo surengtas pirmasis „Didysis šeimos gynimo maršas“ – akcija, nukreipta prieš lyčiai neutralios Partnerystės įstatymą. Šios iniciatyvos organizatoriai pasisakė „už tradicinę šeimą“, t.y. santuoką tik tarp vyro ir moters.

Kaip skelbia lrt.lt, asociacijos „Judėjimas už Druskininkus“ vadovas R. Malinauskas „maršistams“ išnuomojo 1 autobusą. Juo akcijos dalyviai buvo vežami į mitingą.

„Druskininkiečiai kreipėsi, ar galėsime padėti. Išnuomojome 1 autobusą“, – portalui lrt.lt sakė R. Malinauskas.

Šaltinis: lrt.lt

Pasišovė uždrausti vienalytėms poroms globoti vaikus

Joniškio rajono meru išrinktas 53-erių metų liberalas Vitalijus Gailius

Vitalijus Gailius | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.

2013 metais grupė parlamentarų Seime siekė įstatymu uždrausti tos pačios lyties asmenims įsivaikinti arba globoti vaikus. 

18 parlamentarų įregistravo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisą, numatančią, kad kiekvienas vaikas turi prigimtinę teisę į tėvą ir motiną, kylančią iš lyčių skirtumų bei abipusio motinystės ir tėvystės suderinamumo.

Į pataisos rengėjų sąrašą buvo įtrauktas ne tik Petras Gražulis, bet ir Vitalijus Gailius. 

Šaltinis: lgl.lt

Mūšis dėl eitynių Laisvės alėjoje

Kauno miesto meru išrinktas 65-erių metų „Vieningojo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis.

2021-ųjų vasara Kauno miesto merui buvo įtempta. Politikas nuolat sulaukdavo klausimų dėl laikinojoje sostinėje planuojamų LGBTQ+ eitynių. Kartais į juos atsakydavo suirzęs, kartais – vengdamas temos.

Visvaldas Matijošaitis | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr. 

Kaip praneša 15min.lt, rugpjūčio pabaigoje V. Matijošaitis juokdamasis pasvarstė, ar tik laikinojoje sostinėje tvyrojusios smarvės šaltinis nėra susijęs su artėjančiomis „Pride“ eitynėmis. Paklaustas, ar savivaldybė išsiaiškino mieste tvyrojusios smarvės šaltinį, V. Matijošaitis mestelėjo frazę, kad esą galbūt dvokia dėl planuojamų LGBTQ+ eitynių. „Tai gal, vat, šeštadienis tas ir artėja. Ne, juokauju“, – sakė jis.

Žmogaus teisių gynėjai pasipiktino – aktyvistų teigimu, šia replika V. Matijošaitis įsirašė tarp politikų, kurie nemato etikos ir mandagaus bendravimo kaip svarbaus dalyko.

Kauno miesto savivaldybė atsisakė suteikti leidimą LGBTQ+ eitynėms Laisvės alėjoje, tačiau teismas įpareigojo valdininkus iki rugsėjo 1 dienos suderinti eitynių maršrutą.

Atsakinėdamas žurnalistų klausimus apie Kaune planuotas LGBTQ+ eitynes, V. Matijošaitis sakė, kad jam visi lygūs. „Man visi miestiečiai yra miestiečiai ir tegul sprendžia teismai“, – teigė jis, rašo 15min.lt

2021-ųjų rugsėjo 4-ąją vykusios „Kauno Pride“ eitynės | Arūno Griciaus nuotr.

2021-ųjų rugsėjo 2-ąją, likus visai nedaug iki planuotų eitynių, V. Matijošaitis vėl buvo paklaustas, kaip vertina LGBTQ+ žygį. Suirzęs meras temos siekė išvengti. „Aš turėčiau vertinti kažkaip? Tai gal keičiame temą? Kad vėl neprisikalbėčiau“, – tarė jis žurnalistams, pridūręs, kad nenori nei juokauti, nei rimtai kalbėti šia tema, rašo lrt.lt

Kaip praneša diena.lt, V. Matijošaitis pareiškė nemanantis, kad Laisvės alėja skirta tokiems renginiams kaip LGBTQ+ eitynės. 

„Mano kaip normalaus sveiko vyro, gyvenančio ir mylinčio moteris, matomai, suprantate, kokia yra nuomonė. O čia – kaip jums patinka, taip jūs ir gyvenkite“, – paklaustas, kaip vertina LGBTQ+ bendruomenės reikalavimus ir pačias eitynes, sakė V. Matijošaitis, rašo diena.lt

Galiausiai LGBTQ+ eitynės Laisvės alėjoje įvyko. Jų dalyviai politikui turėjo žinią: priėję prie savivaldybės pastato, jie skandavo frazę „Tu – ne mūsų meras“


Iškėlė gausybę reikalavimų ir liepė pažvelgti į save

Kazlų Rūdos meru išrinktas 43-erių Mantas Varaška.

2021 metų liepos 11-ąją politikas paskelbė įrašą „Facebook“ puslapyje, kuriame teigė, jog „kvietimas LGBT daryti eiseną Kazlų Rūdoje su keliais prašymais“ nėra pokštas, todėl ta proga jis nusprendė „atvirai“ pasisakyti daugiau.

Mantas Varaška | Nuotraukos šaltinis: zinaukarenku.lt

„<...> bendrame būvyje išsiskiriančios mažumos negali norėti tik teisių ir garantijų. Jas neišvengiamai lydi pareigos. Moralinės, socialinės, pilietinės ir kitos. Atviras klausimas ne tik LGBT bet ir kitoms mažumoms – ar Jūs pasiruošę visuomeniniams indėliams?“ – klausė M. Varaška.

Jis kėlė reikalavimus galimų eitynių dalyviams, pavyzdžiui, sugiedoti Lietuvos himną, maitintis Kazlų Rūdos kavinėse, pasinaudoti mieste siūlomomis apnakvindinimo paslaugomis, aplankyti senjorus, priglausti bešeimininkius gyvūnus.

„LGBT yra visuomenės mažuma, tačiau ne silpniausioji mažuma. Jūs nesate paminti gamtos, likimo ar kitų žmonių. Jūs visumoje sveiki, jauni, stiprūs, su pagrindais po kojomis. Jei kol kas nepavyksta rasti kalbos su dauguma – raskite ją su kitomis mažumomis – senjorais, neįgaliaisiais, beglobiais gyvūnėliais. Jūs galite duoti jiems labai daug. Atsiverkite ir eikite į juos“, – rašė politikas.

Panašias mintis M. Varaška reiškė jau 2013 metais. Portale delfi.lt publikuotame tekste jis rašė: „LGBT veikėjams derėtų pasižiūrėti į save, prisimenant posakį „kaip šauksi, taip atsilieps“. O juk be seksualinio savitumo esate sveiki, protingi, verslūs, naujoviški žmonės“

Būdamas Seimo nariu 2008-2012 kadencijoje M. Varaška balsavo už Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo naują redakciją, kurioje buvo numatyta, kad „Neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi daranti viešoji informacija“ pripažintina tokia, kuria „propaguojami homoseksualūs, biseksualūs ar poligaminiai santykiai“.

2009 metais įstatymas Seimo buvo priimtas, bet prezidentė Dalia Grybauskaitė jo nepasirašė.


Šaltiniai: facebook.com, delfi.ltlrs.lt

Sutiktų, jog vyktų LGBTQ+ eitynės

Prienų rajono meru išrinktas 65-erių metų socialdemokratas Alvydas Vaicekauskas.

Alvydas Vaicekauskas | Nuotraukos šaltinis: zinaukarenku.lt

Politikas, 2023 metais dalyvaudamas Prienų rajono kandidatų į merus debatuose, organizuotuose jaunimo politikos stebėsenos tinklo „Žinau, ką renku“, teigė, jog sutiktų, kad Prienuose vyktų LGBTQ+ eitynės.

Šaltinis: „Youtube“



„Kiekvienas turime teisę gyventi pagal savo prigimtį“

Rietavo meru išrinktas 63-erių metų liberalas Antanas Černeckis.

Platformoje zinaukarenku.lt, atsakydamas į Jono vardu prisistačiusio vartotojo klausimą, kokia yra jo nuomonė apie homoseksualius asmenis, politikas atsakė esantis tolerantiškas. 

Vartotojas taip pat klausė kandidatų nuomonės, ar šie nemano, kad Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose trūksta švietimo, susijusio su LGBTQ+ bendruomene.

Antanas Černeckis | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.

„Esu tolerantiškas homoseksualių asmenų atžvilgiu. Kiekvienas turime teisę gyventi pagal savo prigimtį. Tai apibrėžia ir Lietuvos Respublikos Konstitucija. Bendrojo lavinimo mokyklose lytinio švietimo programa yra integruota į kitus mokomuosius dalykus. Mano nuomone, to pakanka. Be abejo, kiek aiškiai dėstomas dalykas, labai priklauso nuo pedagogų pasirengimo, drąsos kalbėti nepatogiomis temomis. Apie lytinį švietimą su savo vaikais turi kalbėti ir tėvai.

Pasisakydamas apie homofobišką akciją – šeimų gynimo maršą – politikas, kaip rašo musuzinios.lt, pareiškė, jog gyvenanti demokratinėje Lietuvoje reikia vadovautis Konstitucija, kurioje rašoma, jog žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. Šeimų maršas, anot Rietavo mero A. Černeckio, yra demokratinės šalies dalies piliečių įsitikinimų raiškos pasirinkta forma.


Teigia pasisakantis už LGBTQ+ teises

Rokiškio rajono meru išrinktas 50-metis socialdemokratas Ramūnas Godeliauskas. 

2022-ųjų sausio 1-ąją portale 15min.lt buvo publikuotas leidinio „Gimtasis Rokiškis“ interviu su politiku. Jis buvo klausiamas nuomonės apie LGBTQ+ bendruomenę.

Ramūnas Godeliauskas | Nuotraukos šaltinis: zinaukarenku.lt

„Esu už tai, kad du vienas kitą mylintys žmonės galėtų kartu gyventi pilnateisį gyvenimą ir nesijaustų dėl to kaip nors varžomi, persekiojami, ignoruojami ar nekenčiami. Jie turi turėti teisę ir galimybių atstovauti vienas kitam visose institucijose, tvarkytis turtinius ir kitus reikalus“, – duodamas interviu leidiniui „Gimtasis Rokiškis“ teigė politikas. 

Tiesa, 2022-ųjų liepą įvyko, ko gero, tikras nesusipratimas. Į jarmo.net redakciją kreipėsi moteris, kuri teigė, jog socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, jog mokesčių mokėtojų pinigai neturėtų būti skirstomi bažnyčioms. Komentatorės profilio nuotrauką puošė vaivorykštės spalvų fonas. Savo nuomonę išsakiusi moteris netrukus sulaukė kito vartotojo atsiliepimo. „Kaip seksualinių mažumų gerbėja, taip ir prieš bažnyčią“, – taip jai atrašė vienas komentatorių. R. Godeliauskas spustelėjo ties šiuo pasisakymu patiktuką.

„Mere, Jūs paspaudėte „patinka“ ant šio komentaro. Ant komentaro, kuris tiesiogiai mane puola vien dėl to, kad mano nuotraukoje vaivorykštė. Negaliu patikėti, nejaugi jūs skatinate homofobiją? Skatinate pulti ir pajuokti žmones, skatinate agresiją?“ – tokius klausimus komentarų sekcijoje politikui uždavė ji, tačiau atsakymo nesulaukė.

Portalui jarmo.net, komentuodamas šią situaciją, politikas neigė esantis homofobiškų pažiūrų.

„Ne vienas mano postas ta tema yra jau mano buvęs“, – apie savo poziciją, kuria palaiko LGBTQ+ žmones, kalbėjo R. Godeliauskas.

2021-ųjų rugsėjo 4-ąją vykusios „Kauno Pride“ eitynės | P. Ramono nuotr.

Pasiteiravus dėl „patiktuko“ ant įrašo, kuriame seksualinės mažumos kaltinamos nusiteikusios prieš bažnyčią, Rokiškio r. meras sakė nepamenantis tokios socialiniuose tinkluose įvykusios diskusijos.

„Nežinau, gal nebent netyčia (paspaudžiau, – jarmo.net) kažkur vartant. Nediskutavau ta tema ir nemačiau“, – tikino jis bei pabrėžė nepastebėjęs ir jam socialiniuose tinkluose užduotų klausimų dėl homofobijos.

Šaltiniai: 15min.ltjarmo.net

Kvietė dalyvauti marše, susitiko su homofobu pranciškonu

Šiaulių miesto meru išrinktas 55-erių metų Artūras Visockas.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos puslapyje siauliai.lt skelbiama apie A. Visocko ir LGBTQ+ asmenis iškrypėliais ne kartą vadinusio pranciškono Pauliaus Vaineikio susitikimą. Savivaldybės tinklalapyje skelbiama, kad vienuolį brolį į susitikimą pakvietė pats meras A. Visockas.

Artūras Visockas | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.

„Kada pasaulis, mes sakom, šėtonas, susimokė, netgi politiniu lygmeniu, iškreipti žmogaus prigimtį. Kada per Lietuvos, per LRT, mokina iškrypėliai, taip šviesiai tiesiai galiu pasakyti, iškrypėliai, LGBT‘ešnikai, mokina mus, kas mes esam“, – anksčiau yra kalbėjęs P. Vaineikis.

Tačiau kontraversiškai vertinamo dvasininko pasisakymai nesutrukdė mero inicijuotam pokalbiui.

Kaip pažymima pranešime, A. Visockas pasisakė užtariantis akciją „už šeimą“ – šeimų gynimo maršą – ir kvietė joje dalyvauti. Jarmo.net primena, kad šeimų gynimo maršo pirmajame susibūrime, įvykusiame 2021-ųjų gegužės 15-ąją, agituota prieš lyčiai neutralios Partnerystės įstatymą, todėl iniciatyva vertintina kaip homofobiška.

Kaip skelbiama savivaldybės pranešime, A. Visocko nuomone, „akcija neturėtų būti politizuota, nekelti priešpriešos, o tik išryškinti ginamas Konstitucijos nuostatas ir išreikšti palaikymą šeimos institucijai“

„Šis maršas turėtų būti už Lietuvą, už šeimą, už Konstituciją, jis neturėtų būti prieš ką nors. Iš maršo organizatorių girdimas žinutes apie laužų deginimą prie Seimo ar spaudimą parlamentarams norėčiau vertinti kaip nesusipratimą. Tikrai nesu kaip nors prieš šią iniciatyvą. Žmones, kurie nori ir turi galimybių, kviečiu būtinai dalyvauti šeimų marše“, – sakė meras A. Visockas.


Agituoja už „tradicinį“ šeimos modelį

Širvintų rajono mere išrinkta 47-erių metų Lietuvos regionų partijos atstovė Živilė Pinskuvienė.

Živilė Pinskuvienė | O.Posaškova/lrs.lt nuotr.

Politikė pasisako prieš lytinį ugdymą, jeigu jame aptariama LGBTQ+ tema.

Ž. Pinskuvienė kritiškai įvertino 2021 metų spalį Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžius, kai pastaroji „Lietuvos ryto“ televizijai pareiškė, kad lytinis ugdymas turėtų būti grindžiamas ne religinėmis dogmomis. 

Kaip rašo lrytas.lt, 2021-ųjų rugsėjo pradžioje Seimo pirmininkė dalyvavo susitikime su „Kaunas Pride“ atstovais, buvo aptarta ugdymo apie LGBTQ+ istoriją šalies mokyklose galimybė, taip pat tos pačios lyties porų įsivaikinimo klausimas. V. Čmilytė-Nielsen pareiškė mananti, kad mokyklose lytinis švietimas vis dar išlieka problema. Liberalų sąjūdžio pirmininkė teigė esanti įsitikinusi, kad būtent Partnerystės įstatymas palengvintų daugelio gyvenimus. „Aš manyčiau, kad teoriškai mes galime ir turime turėti įvairiausias diskusijas, tačiau mes turėtume (...) vertinti tai, kas yra svarbiausia kartu gyvenantiems žmonėms, ar tai būtų heteroseksualios poros, ar tai būtų homoseksualios poros“, – sakė V. Čmilytė Nielsen. 

Ž. Pinskuvienė su Seimo pirmininke kategoriškai nesutiko. 

„Į šiuos Seimo pirmininkės V. Čmilytė-Nielsen žodžius galiu atsakyti: taip, homoseksualių žmonių, vienalyčių santykių yra ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje. Tačiau tegu lieka tos diskusijos ir pasirinkimai netraukiant į tai švietimo sistemos. Įtraukti šiuos aspektus į vaikų lytinį švietimą mokyklose, mano nuomone, būtų didžiausia klaida. Gal Seimo pirmininkei ir atrodo, kad vyro-moters-vaiko šeimos modelis yra paremtas religinėmis dogmomis. Aš visgi manau, kad tai yra tradicinis, vertybinis mūsų tautos požiūris, kurį turėtume stiprinti, o ne neigti“, – pareiškė Ž. Pinskuvienė savo feisbuko paskyroje. 

Šaltiniai: facebook.com, lrytas.lt

Pasisako už saugią aplinką visoms šeimoms

Tauragės rajono meru išrinktas 34-erių metų liberalas Dovydas Kaminskas.

Dovydas Kaminskas | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.

2022-ųjų gegužės mėnesį įvykusiame Liberalų sąjūdžio suvažiavime politikas kreipėsi į partiečius teigdamas, jog „homofobija yra itin tingių politikų mėgstamiausia tema“

Tąkart Tauragės rajono meras akcentavo, kad regionuose itin svarbu užtikrinti saugią aplinką visoms šeimoms.

„Mums rūpi, kad miestai ir regionai būtų patrauklūs gyventi šeimoms. Čia kalbame, kad visoms šeimoms. Regionai turi būti patrauklūs visoms šeimoms. Nėra nei vieno žmogaus Lietuvoje, kuris nebūtų už tradicinę šeimą“, – sakė D. Kaminskas.

Pasak Tauragės rajono mero, tik tvirti religiniai įsitikinimai gali būti vienintelis pakankamai pagrįstas pasiteisinimas, kodėl politikai gali nebalsuoti už tos pačios lyties asmenų santykių reglamentavimą.

Anot D. Kaminsko, kitais atvejais pasisakymai prieš LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą rodo politinio nuoseklumo stygių.

„Jeigu politikas nebalsuoja dėl to, kad jo neišrinks kitą kadenciją ar kitais metais, tai jau yra problema. Tai rodo, kad nėra integralumo“, – tikino jis, rašo ELTA.

Šaltiniai: jarmo.net ir diena.lt

Nijolė Dirginčienė, Mindaugas Sinkevičius, Valerijus Makūnas, Antanas Kalnius, Povilas Isoda, Saulius Jauneika, Darius Jasaitis, Saulius Margis, Šarūnas Vaitkus, Rytis Mykolas Račkauskas, Audrius Klišonis, Zdzislav Palevič, Rimantas Klipčius, Algirdas Neiberka – informacijos apie šių merų požiūrį, pasisakymus ir veiksmus LGBTQ+ atžvilgiu rasti nepavyko. 
Naujesnė Senesni