Seimas kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl Stambulo konvencijos

Seimas nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą su paklausimu, ar kai kurios Stambulo konvencijos  nuostatos neprieštarauja Konstitucijai. Už tai numatantį Seimo nutarimą balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 17, susilaikė 11 parlamentarų, skelbiama parlamento pranešime.

Asociatyvi lrkt.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šį sprendimą Seimas priėmė įvertinęs tai, kad dalis Lietuvos visuomenės abejoja dėl būtinybės ratifikuoti Konvenciją ir mano, kad ją ratifikavus būtų paneigta žmogaus prigimtis, prigimtinis orumas ir sukeltas pavojus visuomenės bendrajam gėriui, būtų eliminuojami skirtumai tarp vyro ir moters lyčių, nes būtų įtvirtinta „lyties socialinio aspektu“ („socialinės lyties“) sąvoka, sukurianti teisines prielaidas lytį laikyti tik socialiniu konstruktu.

„Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo yra ypatingas tarptautinės teisės šaltinis, kurio paskirtis kovoti su smurtu prieš moteris ir smurtu šeimoje. Šios konvencijos nuostatų visuotinis ir veiksmingas pripažinimas ir jų laikymasis ginant ir toliau įgyvendinant žmogaus teises ir pagrindines laisves reiškia, kad ji atlieka tokią pačią funkciją kaip ir konstitucinės žmogaus teisių ir laisvių garantijos, nes Konstitucija tvirtina šias garantijas šalyje, o Konvencija tarptautiniu lygiu“, − anksčiau yra sakiusi Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. 

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

Pasak jos, Konstitucinio Teismo išvada dėl to, ar atitinkamos Konvencijos nuostatos atitinka Konstituciją, yra esminė Seimui apsisprendžiant dėl šio dokumento ratifikavimo.

Remiantis nutarimu, Konstitucinio Teismo klausiama, ar Lietuvos Konstitucijai neprieštarauja Stambulo konvencijos normos, kuriose kalbama apie lytį socialiniu aspektu, smurtą prieš moteris dėl lyties ir apie tai, kad į oficialią visų švietimo lygių mokymo programą, be kitų aspektų, būtų įtraukta medžiaga apie nestereotipinius lyčių vaidmenis.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo buvo priimta 2011 m. gegužės 11 d. Stambule. 2013 m. birželio 7 d. ją pasirašė Lietuva. 2018 m. birželio 12 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas dekretu pateikė ją ratifikuoti Seimui, tačiau iki šio tai nėra padaryta.
Naujesnė Senesni