Riba tarp žodžio laisvės ir atsakomybės: ar Bažnyčia ją jaučia?

Pirmadienį viešoje erdvėje kilus diskusijoms dėl Lietuvoje žinomo kunigo Algirdo Toliato raginimo pasirašyti dvi peticijas prieš partnerystės įstatymo priėmimą ir Stambulo konvencijos ratifikavimą, prabilta apie tai, kiek Bažnyčios atstovai gali kištis į šalies gyvenimą bei naudotis žodžio laisve formuodami visuomenės neigiamą nuomonę, nukreiptą į LGBTQ+ bendruomenę ar moteris.

Asociatyvi pexels.com nuotr. 


Apžvalgininkas Paulius Gritėnas teigė nepritariantis peticijoje išsakytoms mintims, bet kunigui skambančių raginimų įrašą ištrinti ar koreguoti taip pat nesuprantantis. 

„Aš pats nepritariu peticijos išsakomoms formuluotėms ir tikrai nesidalinu panašiomis pažiūromis kaip jų autoriai, bet palaikau kunigo galimybę užimti tam tikrą poziciją ir net agituoti, jei tik jis to nori", - antradienio vakarą „Facebook" paskyroje rašė apžvalgininkas. 

Anot jo, šis kunigas turi tam tikrą suburtą auditoriją gali naudotis savo laisva valia skleisti sekėjams tam tikras mintis.

„Taip pat, kaip auditorija laisva valia gali jį kritikuoti, smerkti ar pareikšti, kad jis praranda moralinio autoriteto statusą ar atvirkščiai - girti jį už tam tikros pozicijos prisiėmimą.

Labiausiai liūdina tie balsai, kurie sako: kodėl parašė, tegul ištrina ar tegul dabar išsižada. Įraše nebuvo smurto ar nesantaikos kurstymo.

Taip, peticijoje dėstomi dalykai, mano galva, klaidinantys ir iškreipiantys klausimo esmę, įvardinantys nesamas grėsmes, bet šitai galima palikti diskusijai ir argumentavimui. Galima aiškintis, kodėl kunigas mato šį klausimą taip arba kodėl jis užima diskriminuojančią poziciją", - tikino P. Gritėnas. 

Ne pati svarbiausia tema, bet jaučiu pareigą išsakyti poziciją. Visuomenėje žymus kunigas Algirdas Toliatas sekmadienį...

Posted by Paulius Gritėnas on 2021 m. vasario 23 d., antradienis

Žmogaus teisių aktyvistė Jūratė Juškaitė mano kitaip. Anot jos, su šiomis mintimis būtų galima sutikti tik tuomet, jeigu A. Toliatas nebūtų kunigas. 

„Tačiau kyla klausimas dėl bažnyčios vaidmens visuomenėje. Kunigas Toliatas nėra tiesiog tikintis asmuo, kuris turi vienokią ar kitokią poziciją, jis atstovauja institucijai ir jo viešasis įvaizdis bei turima įtaka yra smarkiai su tuo surišti. Todėl, kai jis kalba viešai, jis kalba ir bažnyčios vardu, kas kelia klausimų dėl bažnyčios ir valstybės skirties.

Nematau problemos, kai, pavyzdžiui, p. Lago (juvelyrė Jurga Lago, - jarmo.net), kad ir neatsakingai, naudojasi savo žodžio laisve, tačiau matau problemą, kai dėl smarkiai politizuotų klausimų pasisako kunigai", - teigė ji.

Į diskusiją po A. Toliato įrašais įsivėlė ir LRT Tyrimų skyriaus žurnalistė Indrė Makaraitytė. 

„Neįtikėtina... Jūs dalyvaujat politikoje savo pasisakymais ir ne diskutuojate, o esate konkrečioje vienoje pusėje. Ir toliau agituojat. Ir apie ją jūs raginate diskutuoti? Kad žmonės, kurie yra homoseksualūs ir translyčiai ir toliau Lietuvoje neturėtų vietos ir juos galima būtų uiti, diskriminuoti?", - komentavo ji A. Toliato įrašą, kuriame dvasininkas teigė, kad nuorodomis į peticijas pasidalijo tik dėl to, nes pakvietė diskutuoti. 

Ekrano nuotr.

Tiesa, diskusija ilgai netruko - A. Toliatas galimybę komentuoti įrašą ne savo „Facebook" draugams tiesiog išjungė ir parašė: „Kartais kovotojai už žodžio laisvę ir pasaulį be smurto gali už laisvą žodį tavo pasaulį sutrypti į miltus".
Naujesnė Senesni