Jungtinėse Valstijose išduotas pirmasis pasas, nurodantis X lytį

Jungtinėse Amerikos Valstijose išduotas pirmasis pasas, kuriame pažymėta lytis „X“, trečiadienį pranešė naujienų agentūra BNS. Žmogaus teisių aktyvistai įsitikinę, kad tai svarbus sprendimas asmenims, kurie savęs nepriskiria nei vienai iš dviejų - vyriškai ar moteriškai - lytims.

Asociatyvi Delia Giandeini/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Anot BNS, JAV Valstybės departamentas pranešė išdavęs pirmą pasą, kuriame nurodoma „X“ lytis. Esą tokia žyma asmens dokumentuose turėtų būti visuotinai prieinama jau nuo kitų metų pradžios.

„Šio paso išdavimo proga noriu pakartoti Valstybės departamento įsipareigojimą skatinti laisvę, orumą ir lygybę visų žmonių, įskaitant LGBTQI+ asmenis“, – nurodė departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas) savo pareiškime, rašo BNS.

Asociatyvi Max Templeton/Unsplash nuotr.


Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) dar birželio mėnesį pareiškė spręsiantis šį klausimą, tačiau akcentavo, kad iš pradžių teks įveikti technines kliūtis.

Vadovaujant A. Blinkenui, Valstybės departamentas taip pat leido JAV pasą turintiems asmenims patiems pasirinkti, kurią lytį nori nurodyti dokumente, nurodo BNS.

Anksčiau JAV gyventojai, išreiškę norą pakeisti savo lytį dokumentuose, turėdavo pateikti specialų medicininį pažymėjimą.

Londone veikiančios advokatų grupės „Employers Network for Equality and Inclusion“ duomenimis, galimybę lytį žymėti „X“ arba „kita“ dar ketina įvesti bent 11 pasaulio šalių: tarp jų - Kanada, Vokietija ir Argentina, o taip pat Indija, Nepalas ir Pakistanas

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pradėjęs eiti kadenciją davė pažadą, kad LGBTQ+ bendruomenės teisių gynimas taps vienu svarbiausių jo komandos prioritetų.
Naujesnė Senesni