B. Sabatauskaitė: estai juda link santuokos lygybės, o Lietuva iki šiol stringa neturėdama nei partnerystės, nei civilinės sąjungos

Po Estijos daugumos koalicinės sutarties paskelbimo šeštadienį aišku, kad estai juda link santuokos lygybės, sako lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Birutė Sabatauskaitė | Džojos Gundos Barysaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šeštadienį susitariamą dėl naujosios vyriausybės sudėties pasiekė trys Estijos koalicijos partijos – Reformų partija, „Eesti 200“ ir Socialdemokratų partija. 

„Šis susitarimas užtikrina, kad Estija bus apsaugota, kad galėsime ir toliau būti nepriklausoma bei save išlaikanti šalis“, – per spaudos konferenciją sakė Estijos premjerė Kaja Kallas.

Jarmo.net jau anksčiau rašė, kad vykstant ilgoms deryboms dėl naujosios koalicijos, viena pagrindinių temų tapo santuokų lygybė. Estijoje šiuo metu priimta lyčiai neutrali civilinė partnerystė, tačiau nepriimti ją įgyvendinantys teisės aktai. 

Tačiau dabar koaliciją sudarant liberalioms partijoms, kelias priimti tiek minėtus teisės aktus, tiek santuokų lygybę tapo atviras. 

„O mes tuo tarpu stagnuojame Lietuvoje net neturėdami partnerystės ar civilinės sąjungos, – feisbuko įraše apgailestauja B. Sabatauskaitė, apžvelgdama padėtį Lietuvoje. – Prognozės kol kas iš viešų diskusijų neatrodo labai optimistiškos“. 

Nors dar gegužės mėnesį Lietuvoje Civilinės sąjungos įstatymo projektas pateikimo stadiją Seime praėjo, tačiau tolesnis jo svarstymas Seime pastrigo – valdantieji nusprendė šį klausimą perkelti į Seimo pavasario sesiją.

„Taip ir gyvename, 2023 metai. Diskutuodami, ką visuomenė galvoja dėl kitų žmonių privataus gyvenimo apsisprendimų. Gal ir normalu klausti visuomenės nuomonės, tačiau, ar tik ja remiantis turi būti priimami sprendimai, kai būtent jie didžiosios daugumos teisių net nepaveikia. Nebent į gerąją pusę. Akivaizdu, kad būtent tos pačios lyties asmenų teisių užtikrinimo klausimas yra dažnai ir dezinformacijos lauke stipriai tampomas ir iškraipomas, juo paprasta gąsdinti ir supriešinti visuomenę“, – pridūrė lygių galimybių kontrolierė 
Naujesnė Senesni