Šeimų maršo atstovų akibrokštas - portalui jarmo.net mėginta neleisti kalbinti mitinguotojų

Šeštadienį Vingio parke ėmus rinktis pirmiesiems anti-LGBTQ akcijos dalyviams, LGBTQ+ teisių portalui jarmo.net buvo mėginama trukdyti kalbinti mitinguotojus.

Ši neprisistačiusi moteris mėgino ranka nustumti kamerą nuo jarmo.net kalbinamų pašnekovių ir neleisti žurnalistui toliau rinkti informacijos | Stop kadras


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Kalbinant dvi moteris, aiškinusias, kad gėjai reklamuojasi „bruka" save mokyklose, prie žurnalisto priėjo organizatorės kortelę prisisegusi moteris, ranka mėginusi nukreipti kamerą, tuo metu fiksavusią interviu su homofobiškus teiginius dėsčiusiomis pašnekovėmis.



„Nepristatėt, prašau...", - pareiškė ji.

Pranešus, kad reportažas rengiamas portalui jarmo.net ir paprašius netrukdyti tiesioginės transliacijos, neprisistačiusi moteris tęsė: „Mes jau atsakėme, kas buvo reikalinga. <...> Ačiū, viso gero".

Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad kiekvienas asmuo turi teisę rinkti informaciją ir ją skelbti visuomenės informavimo priemonėse. 

Be to, žodžio laisvę garantuoja ir Konstitucija. Jos 25 straipsnis skelbia: „Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas".

Maršo dalyviai, išlipę iš autobuso, žingsniuoja į Vingio parką | Jono Valaičio/jarmo.net nuotr.


Be to, paklausta, kodėl nedėvi kaukės, nors neišlaiko 2 metrų atstumo eidama šalia kito asmens, reportažą trukdžiusi moteris teigė neprivalanti to daryti, nes yra lauke. Tiesa, epidemiologiniai ribojimai numato, kad net ir būnant lauke būtina išlaikyti ne mažesnį nei 2 metrų atstumą, o Vilniaus miesto savivaldybės atstovai ne kartą pabrėžė, kad šeimų maršo dalyviai turėtų dėvėti ir kaukes. 

Kas yra tradicinė šeima - neatsakė

Jarmo.net kalbinant maršo dalyvius, dalis jų teigė nesantys nusiteikę prieš homoseksualius žmones, tačiau prieštaraujantys „gender" ideologijai. Be to, iš kai kurių žmonių skambėjo homofobiški teiginiai apie tai, kad homoseksualūs asmenys „reklamuojasi", prakalbta ir apie Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių, žinomą kaip LGBTQ+  teisių aktyvistą. 

Šeštadienį Vilniuje patruliuoja sustiprintos policijos pajėgos, tiesa, kiek pareigūnų užtikrina viešąją tvarką, Policijos departamentas neatskleidžia | Jono Valaičio/jarmo.net 

Pirmoji pakalbinta maršo dalyvė skleidė sąmokslo teorijas, neva LGBTQ+ organizacijos kažką finansuoja, tiesa, paprašyta patikslinti, konkrečiai ką, ji atsakė to nedarysianti. Paklausta, ar dėl to, nes nežino, atsakė, kad žino, bet vis tiek nesakysianti. 

Kai kurie jarmo.net kalbinami maršo dalyviai pasisakė ir prieš Stambulo konvenciją, numatančią galimybes sistemiškai kovoti prieš smurtą, kurį patiria moterys.

Dalis pašnekovų sakė esantys „už tradicinę šeimą", kiti - prieštaraujantys netradicinėms šeimoms, tiesa, patikslinti, kas yra tradicinės ir netradicinės šeimos kalbinami asmenys nesugebėjo.

Portalui jarmo.net nepavyko iš kalbinamų pašnekovų išgirsti ir svarių argumentų, kaip LGBTQ+ asmenų grupė kėsinasi į tradicines šeimas.  

Verta pabrėžti, kad ne visi Vingio parke susirinkę asmenys dalyvauja šeimų gynimo marše - dalis jų čia teigė tiesiog patekę atsitiktinai. 

Buvo ir pasisakančių už LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą, tiesa, jie nepritarė maršo dalyvių ir organizatorių išsakomoms mintimis ir teigė einantys į Vingio parką pasižiūrėti, ar tikrai susirinkę žmonės taip priešinasi lygybei. 

Visą įvykusios tiesioginės transliacijos vaizdo įrašą žiūrėkite žemiau: 


Naujesnė Senesni