J. Valaitis. Kaunas - Europos homofobų sostinė 2022 arba kaunietis Markizas Karabasas

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio išstojimas prieš LGBTQ+ bendruomenę ir įsakmus tonas, kas gali, o kas negali žygiuoti Laisvės alėja, yra jokia naujiena. Būtų bent kažkoks naujas įvykis, jeigu kadenciją su paliktu didžiausiu mėšlo kalnu naujai Vyriausybei baigusio Skvernelio draugelis iš esmės suvoktų, kas yra žmogaus teisių ir laisvių principai. Šita bajerių apie krabų lazdeles ikona iš esmės gali nebent patvirtinti anekdotu tapusį pasakymą, kad valdžia žmonėms reikalinga vien tam, jog nesimaišytų po kojomis ir netrukdytų. 

J. Valaitis | Asmeninio archyvo nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Atrodo, kad Kauno miesto savivaldybė tapo kažkokių nenormaliai isteriškų homofobų susirinkimų kambariu. Tai jiems planuojamos eitynės neįtinka. Čia pasireiškė susireikšminimas ir provincialumas. „Nu jau šitokio dalyko pas mus tai nebus", - tikriausiai šnabždėjo aukščiausi Kauno valdžios sluoksniai. Tada Europos kultūros sostinės projekto „Kaunas 2022" diskusija apie LGBTQ+ bendruomenę tapo bene tabu, dėl ko buvo atšaukta, bet kilus skandalui vėl grąžinta į trasą. Tada pasireiškė didelis susireikšminimas ir nosies kišimas į ne savo reikalus - užkliuvo vaivorykštės perėja Vilniuje, dėl ko Kauno savivaldybės oficialiame puslapyje pasirodė mero ašarojimai, kad to, kas vyksta Vilniuje, jau jokiu būdu tikrai nebus Kaune. Atrodo, kad Kaunas tapo homofobijos irštva, kurioje dar „trūksta diskusijų" apie tai, ar visi žmonės turi būti lygūs. 

Puolė barti gėjus niekadėjus Visvaldas ir tvarkytis savivaldybėje lyg namuose. 

Kaunas, kai jį valdo Markizu Karabasu pasijutęs veikėjas, ėmė lėkti keliu, kurį kažkada nesėkmingai bandė įveikti Vilnius prieš maždaug dešimtmetį. Kuo baigėsi? Teismais ir nuostoliais mokesčių mokėtojams. Ir Vilniaus miesto savivaldybės pralaimėjimu prieš savo žmones. Tąkart savivaldybei teismas labai suprantamai ir aiškiai paaiškino, kad, pasirodo, ir LGBTQ+ bendruomenė yra žmonės, o kadangi žmonės turi teisę į susirinkimų laisvę, tai Vilniaus miesto savivaldybė negali neišduoti LGBTQ+ eitynėms leidimo Gedimino prospekte. 

Kauno panorama | wallpaperflare.com nuotr.


Kauno miesto savivaldybė šiandien yra lyg tas durnius, kuris nepasimokė iš Vilniaus valdininkijos ir valdžios ale visiškai nieko, ir dabar viską išbandys savo paties kailiu. Tik, žinoma, už šitą užlipimą ant grėblio mokės ne meras ir ne leidimo neišdavę valdininkai. Mokės eiliniai kauniečiai, o galų gale - tiesiog eiliniai Lietuvos mokesčių mokėtojai. Nes Kauno miesto savivaldybė neturi kur dėti pinigų, dėl to yra pasiryžusi ištratinti bent kelias „šimtelkas", o gal ir vieną kitą tūkstantį eurų teisininkams iš savo biudžeto mokėdama už beprasmį bylinėjimąsi su savo žmonėmis, kurie išsikovos savo teises. Tada savivaldybės teisininkai apsibliovę pabėgs iš teismo salės išsiverkti Visvaldui ant peties ir pasikūkčiodami visi rėks, jog Kauną užgrobė gėjai. 

Po kokių 10-ties metų visi žvengs iš homofobų kalbų ir sakys, kad tamsūs laikai buvo, kaip gerai, kad  dabar Lietuva ir Kaunas tokie pasikeitę.

Beje, prisimenant istoriją, tai kai Italiją valdė Benitas Musolinis, šioje šalyje buvo panaikintos demokratinės teisės ir laisvės. Toks jausmas, kad kaunietis Visvaldas atsikėlė vieną rytą ir sau tyliai tyliai, jog net Kauno pelės negirdėtų, pasakė: „Būsiu Musoliniu". Tik koks iš jo Musolinis. Labiau užsiožiavęs vaikas smėlio dėžėje.

Pradėjo diedas „blūdyti" manydamas, kad Kaunas yra jo žemės, o kauniečiai - jo vergai. Įsijautęs į Dievo vaidmenį, išskubėjo Visvaldas stabdyti „Pride" eitynių Laisvės alėjoje, nes pasijuto lyg koks Markizas Karabasas, galintis savo žemėse tvarkytis kaip nori. 

Ne, Visvaldai, lietuviškasis Markizai Karabasai, ne tavo čia žemės, o mūsų visų, ir kiek norėsim, tiek mitinguosim ir protestuosim. Nes mes esame visur.

Nepadės nei ašarojimai, jog Vilniuje yra nupiešta vaivorykštės spalvų perėja (o ne, sostinė gerbia žmogaus teises, siaubas, ar ne?), nei Kauno miesto savivaldybės paliepimas projekto „Kaunas 2022" komandai atšaukti diskusiją apie LGBTQ+ bendruomenę. 

Su Jūsų ar be Jūsų valios, LGBTQ+ bendruomenė surengs „Kaunas Pride" eitynes. Nes mes esame visur. Ir Kaunas - ne išimtis.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni